Update

Eerste bewoners terug naar Utrechtse 'asbestwijk'

De eerste bewoners van de Marco Pololaan in de Utrechtse wijk Kanaleneiland zijn donderdagmorgen begonnen aan de terugkeer naar hun eigen huis. Dat heeft burgemeester Aleid Wolfsen van Utrecht aan het begin van een raadsbijeenkomst op het stadhuis gezegd.

Een bewoner staat op het balkon van de met asbest besmette flat aan de Marco Pololaan. Beeld anp
Een bewoner staat op het balkon van de met asbest besmette flat aan de Marco Pololaan.Beeld anp

De bewoners worden begeleid door medewerkers van woningcorporatie Mitros en vrijwilligers van het Rode Kruis. Volgens Wolfsen verloopt de terugkeer 'goed, soepel en gemoedelijk'.

Niet goed schoon
Woensdag zeiden verschillende bewoners dat zij niet terug naar huis zouden gaan, omdat er mogelijk niet goed schoongemaakt zou zijn. Ook waren ze bang dat in huizen van vakantiegangers nog asbestdeeltjes zouden zitten.

Corporatie en gemeente denken donderdag 30 huishoudens terug te brengen naar Kanaleneiland. De meeste van deze evacués verbleven in de hotels Mitland en Houten. Volgens Wolfsen zijn in totaal 90 van de 185 betrokken huishoudens tijdelijk in een hotel gehuisvest.

Donderdag is ook begonnen met de schoonmaak van twee flats aan de Stanleylaan. De bewoners van deze huizen kunnen naar verwachting eveneens binnen afzienbare tijd naar huis. Mitros heeft de evacués in de opvanghotels laten weten dat er hotelverblijf niet meer wordt vergoed, als dat niet meer nodig is.

Onderzoek nog niet klaar
Het onderzoek naar de bron van het asbest is nog niet klaar. Naar verwachting volgende week kan ingenieursbureau Boot met resultaten komen. Dat heef t burgemeester Aleid Wolfsen van Utrecht donderdag aan de gemeenteraad laten weten.

Diverse asbestdeskundigen betwijfelen of de doorgezaagde dakrand op een flat aan de Stanleylaan de bron is van de verspreiding. Volgens deze deskundigen moet er al veel eerder tijdens de saneringswerkzaamheden nonchalant zijn omgesprongen met asbesthoudend materiaal.

De gemeente heeft Boot daarom maandag opdracht gegeven de soort vrijgekomen asbest te analyseren en uit te zoeken waar die vezels vandaan zijn gekomen. Een gespecialiseerd asbestbedrijf was betrokken bij de renovatie en sloop in Kanaleneiland.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden