Eerste beveiligingslek sinds einde ondersteuning Windows XP

Voor het eerst sinds Microsoft de ondersteuning voor Windows XP heeft stopgezet, is er een beveiligingslek in de browser Internet Explorer gevonden. Microsoft laat weten te werken aan een oplossing. Maar die zal dus niet gelden voor het populaire twaalf jaar oude besturingssysteem.

Thomas van der Kolk
null Beeld epa
Beeld epa

Het lek werd afgelopen weekeinde ontdekt door beveiligingsfirma FireEye. Het gaat om een kwetsbaarheid in alle versies van Internet Explorer 6 tot en met 11 die ervoor kan zorgen dat hackers de volledige controle over de computer kunnen krijgen. Ze kunnen dan programma's installeren, data bekijken en wissen en websites bezoeken. Volgens Microsoft gaat het om 'beperkte, gerichte aanvallen'.

Beveiligingsupdate
Wie de browser niet met Windows XP gebruikt, kan in de komende weken een beveiligingsupdate van Microsoft verwachten. Tot die tijd wordt gebruikers aangeraden om de firewall aan te zetten, alle beschikbare software-updates te installeren en antimalware-software te gebruiken. De gemakkelijkste manier om de kwetsbaarheid te omzeilen is echter gebruik te maken van een andere browser, zoals Mozilla Firefox of Google Chrome. Het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Veiligheid adviseert computergebruikers ook om een alternatief voor Internet Explorer te overwegen.

Gebruikers van Windows XP wordt aangeraden om zo snel mogelijk te upgraden naar de nieuwere versies van Windows: Windows 7 of 8. Omdat het oude besturingssysteem niet meer wordt ondersteund, is het extra kwetsbaar voor cyberaanvallen en virussen.

De afgelopen weken en maanden is veel gewaarschuwd voor het stopzetten van de ondersteuning voor Windows XP, ook wel 'XPocalypse' genoemd. Veel particulieren, bedrijven enoverheidsdiensten maken nog gebruik van het systeem. Het Rijk heeft ongeveer 34-tot 40 duizen pc's die nog op XP draaien. Die worden nog wel door Microsoft beschermd. De Nederlandse overheid betaalt daarvoor iets meer dan 3 miljoen euro aan de Amerikaanse technologiereus, zo maakte minister Stef Blok (Rijksdienst) onlangs bekend.

null Beeld epa
Beeld epa

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden