Eerste beelden van schipbreukeling na '13 maanden op zee'

De Mexicaanse man die meer dan een jaar geleden schipbreuk zou hebben geleden in de Stille Oceaan is aangekomen in de bewoonde wereld. Na een 22 uur durende boottocht vanaf het afgelegen koraaleiland Ebon arriveerde hij vandaag in Majuro, de hoofdstad van de Marshalleilanden. 'Ik wil terug naar Mexico', zei hij tijdens medisch onderzoek.

Redactie
Jose Salvador Alvarenga vandaag bij aankomst in Majuro. Beeld AFP
Jose Salvador Alvarenga vandaag bij aankomst in Majuro.Beeld AFP

De Amerikaanse ambassadeur Thomas Armbruster, die als tolk voor de overheid van de Marshalleilanden werkt, zei dat het gaat om de 37-jarige Jose Salvador Alvarenga. 'Hij zei dat hij een garnalen- en haaienvisser is', aldus de ambassadeur na een gesprek met de schipbreukeling.

Naar verluidt was Alvarenga samen met de 18-jarige Xiquel op een expeditie om haaien te vangen voor visserijbedrijf Camoronera Dela Costa uit het Mexicaanse Tapachula. Door de sterke wind raakten de vissers uit koers, en al snel waren ze verdwaald en stuurloos. Xiquel overleed een paar weken later omdat hij niet in staat was rauw vogelvlees te eten, aldus de Mexicaan. Wat er precies met de boot en de jongen is gebeurd, is nog niet duidelijk.

Schildpaddenbloed en regenwater
Alvarenga belandde uiteindelijk bij de Marshalleilanden, 12.500 kilometer uit koers. De man kon overleven door schildpadden, vogels en vis te eten en schildpaddenbloed en regenwater te drinken.

Ola Fjeldstad, een Noorse antropologiestudent op Ebon, vertelt tegen de BBC hoe de schipbreukeling vorige week donderdag werd ontdekt. 'We vonden eerst zijn boot, die was begroeid met schelpen en algen. Er lagen dode schildpadden, enkele schilden van schildpadden en visresten.' De sterk vermagerde Jose had alleen een onderbroek aan, lang haar en een baard. De boot beschikte over een motor, maar de schroef was verdwenen. De man was volgens de student zowel lichamelijk als geestelijk in erg slechte staat.

Twijfel over waarheid
'Het is moeilijk voor te stellen dat iemand 13 maanden op zee kan overleven', zegt ambassadeur Armbruster. 'Maar het is ook moeilijk voor te stellen dat iemand uit het niets op Ebon aanspoelt. Deze man heeft zeker een beproeving moeten doorstaan en is lange tijd op zee geweest.'

Andere betrokkenen reageren voorzichtig op het verhaal van de Spaanstalige man en proberen het verhaal na te trekken. Gee Bing, waarnemend secretaris van Buitenlandse Zaken voor de Marshalleilanden, reageert sceptisch na de man ontmoet te hebben. 'Het klinkt als een ongeloofwaardig verhaal en ik weet niet zeker of ik het geloof', aldus Bing. 'Toen we hem vandaag zagen, was hij niet echt dun, in vergelijking met andere overlevenden uit het verleden.'

Oceanograaf Erik van Sebille vertelt aan persbureau AP dat het inderdaad goed mogelijk is dat een stuurloze boot bij de Mexicaanse westkust uiteindelijk bij de Marshalleilanden belandt. 'Zo'n reis zou 18 maanden tot twee jaar duren, afhankelijk van de wind en stroming, maar 13 maanden is ook mogelijk.'

null Beeld afp
Beeld afp
null Beeld AFP
Beeld AFP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden