Eerste Amsterdamse satelliet van Hiber de ruimte in

De eerste Amsterdamse satelliet is donderdagochtend de ruimte ingegaan. Volgens Hiber heeft de 10 kilo zware satelliet met succes meegelift met de lancering van een Indiase kunstmaan.

Het Parool
Een microsatelliet van Hiber Beeld Hiber
Een microsatelliet van HiberBeeld Hiber

"De lancering is succesvol verlopen," zegt een woordvoerder van Hiber, "de satelliet is in de juiste baan uitgezet en we hebben succesvol een 'beep' ontvangen in het grondstation in Svalbard." Dat betekent dat de satelliet werkt.

Inmiddels is vanuit het Hiber-grondstation in Delft ook een commando naar de satelliet gestuurd. "Nu worden een aantal subsystemen opgestart wat een paar weken in beslag neemt. Als dat succesvol verlopen is, is de satelliet volledig operationeel."

Aanvankelijk zou de eerste satelliet van het bedrijf half november vanaf de Amerikaanse westkust worden gelanceerd, maar die lancering is door exploitant SpaceX uitgesteld tot komende maandag.

Hiber wil uiteindelijk 48 satellieten lanceren en zo een wereldomspannend netwerk voor meetinstrumenten bouwen.Met de diensten van de Amsterdamse startup kunnen bedrijven en overheden op plekken zonder wifi- of mobiel netwerk toch metingen verrichten, onder meer aan grondwater, landbouwproducten of schepen.

Lees terug: Hiber wil 48 microsatellieten rond de aarde sturen

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden