Plus

Eerst knutselen, dan strijden: het oorlogsspel op tafel is populair

Warhammer beleeft een revival. Bij het populaire spel bouw je een miniatuurleger waarmee je veldslagen speelt - op tafel. 'Ik kan mijn creativiteit erin kwijt.'

Dick van der Harst (l) en Ricardo Barrientos de Reus Beeld Ivo van der Bent
Dick van der Harst (l) en Ricardo Barrientos de ReusBeeld Ivo van der Bent

Daan Niphuis (32) ziet dat zijn leger steeds meer in de verdrukking komt. Hij pakt zijn meetlat en berekent de afstand tussen zijn laatste legereenheden en die van de tegenstander.

Die moet worden opgemeten, want deze veldslag speelt zich niet af op een spelbord met landsgrenzen of gebieden, maar op een tafel waarop het landschap telkens weer anders kan zijn. Het draait allemaal om centimeters. "Hmm, ik kan je net raken vanaf hier," mompelt Niphuis.

Zijn tegenstander Tim Verbeek (30) ijsbeert om de tafel. "Ik sta er beter voor en heb meer legers over, maar die van hem schieten als een motherfucker. Oppassen, dus."

Toernooi
Niphuis en Verbeek zijn twee van de zestien mannen die op zondagochtend in Oost bijeen zijn gekomen in het clubhuis van de Amsterdam 6shooters, een club van ongeveer dertig actieve leden die tabletop-oorlogsspellen spelen. Vandaag organiseert 6shooters een toernooi 'Warhammer 40K', het populairste spel.

De deelnemers hebben zich verdeeld over acht speel­tafels die zijn aangekleed met zelfgebouwde stukken landschap, zoals bergen, rivieren, bomen, ruïnes, kastelen en futuristische gebouwen. Hun miniatuurlegers, ook zelfgemaakt en voorzien van gedetailleerde beschildering, staan tactisch opgesteld op het terrein, klaar om elkaar van tafel te schieten.

Wie verwacht dat deze mannen sociaal geïsoleerde ­gamers zijn die hun zolderkamer eens waagden te verlaten, zit ernaast. De een is jurist, de ander communicatiestrateeg en ze hebben gezinnen met kinderen. Ze willen slechts een diepgaander en uitdagender spel spelen dan Risk of Catan. En ze hebben een passie voor het bouwen van miniatuurlegers.

Orks, elven en draken
Je kunt een tabletop-oorlogsspel het best beschouwen als een soort kruisbestuiving van een online fantasiespel en een bordspel als Risk. Het heeft ook raakvlakken met ­modelbouw, want de orks, elven, draken en andere legereenheden waarmee wordt gespeeld, zijn zelf gebouwd en beschilderd.

Net als bij de meeste bordspellen speel je ­afwisselend een beurt waarin je je leger positioneert, een aanvalsplan opzet en uiteindelijk met het gooien van dobbelstenen bepaalt of een leger sterft of niet.

Tabletop-oorlogsspellen zoals Warhammer bestaan al decennialang. De populariteit groeide doorgaans gestaag, totdat het de laatste jaren een enorme vlucht nam.

Games Workshop, het Britse bedrijf dat de spellen ontwikkelde en uitgeeft, breidde in drie jaar uit van 350 naar 500 winkels wereldwijd. In Nederland groeide het aantal vestigingen van 4 naar 12, waarvan er 2 in Amsterdam zitten.

Werknemers van Games Workshop in Amsterdam-West zien de verkoop van miniatuurlegers flink stijgen. Ook de workshops, wedstrijden en toernooien die met regelmaat in de winkel worden georganiseerd, trekken steeds meer publiek. ­Vaders met zonen, studenten, gepensioneerden, allemaal stappen ze de winkel binnen om een miniatuurleger te ­kopen.

Dino Kho (37), voorzitter van de Amsterdam 6shooters, denkt dat Warhammer ineens zo populair is vanwege het verhaal erachter. "Dat heeft veel meer diepgang gekregen. Je komt nu om in achtergrondinformatie over de legers en de wereld waarin zij leven, in het jaar 40.000. Zo'n verhaallijn spreekt veel mensen aan."

Competitie
Na een uur spelen schudt Marten Scherpenzeel (20) de hand van zijn tegenstander. "Dik verloren. Hij ging dwars door mijn linie heen." Scherpenzeel is een beginner en vindt vooral het bouwen en schilderen leuk.

"Je koopt een pakket met onderdelen voor een leger. Dat zet je in elkaar en dan schilder je het. Soms zit ik uren met een schaartje en lijm te knutselen. Ik kan mijn creativiteit erin kwijt en het geeft het spel een eigen draai. Je leger wordt persoonlijk."

Faiz Hamdi (24) is degene die zojuist heeft gewonnen van Scherpenzeel. Hij draagt een trui van zijn club Breda Strike Force. Hamdi oefent vandaag voor het internationale toernooi later deze maand in Amsterdam.

De beste spelers van Europa doen mee en Hamdi wil daar goed voor de dag komen. Hij wijst naar zijn leger: "Dit zijn een soort ruimte-elfjes die op jetbikes zitten. Ik heb ook nog drie vliegtuigen die behoren tot een van de sterkste legereenheden van Warhammer."

Geen prijzengeld
Warhammer trekt in Nederland zo veel nieuwe spelers dat er dit jaar voor het eerst een internationaal toernooi werd georganiseerd. Dat betekent dat de behaalde scores meetellen voor de officiële wereldwijde ranglijst.

Hamdi: "Die competitieve scene is nog klein in Nederland, maar wordt in rap tempo groter. Daar ben ik blij mee, want ik wil meespelen op dat niveau. Ik kan niet telkens naar het buitenland reizen om een toernooitje te spelen. Er zit helaas geen prijzengeld verbonden aan deze hobby."

Faiz Hamdi Beeld Ivo van der Bent
Faiz HamdiBeeld Ivo van der Bent

Tijdens officiële toernooien moeten deelnemers al hun legereenheden in minstens drie kleuren hebben geschilderd. Je kunt niet zomaar een sterk leger kopen en ermee spelen. Het is investeren. Belangrijk, meent Hamdi. "De speeltafels zijn gesierd door een prachtig, gedetailleerd landschap. Zet daar een mooi leger tussen en het geeft echt een andere dimensie aan de veldslag. Je gaat er daardoor nóg meer in op."

De leeftijd van de zestien mannen in het clubhuis schommelt tussen de 20 en 40 jaar. Uitzondering is Jean-Pierre Horwitz (57). Hij is van de generatie die in 1987 begon met Warhammer.

"Thuis heb ik veertien gedetailleerd beschilderde legers staan uitgestald in de vitrinekast. Mijn vrouw gedoogt het. Ze is allang blij dat ik niet meer zo veel speel als vroeger." Over zijn leeftijd doet hij niet moeilijk. "Zie je dit leger? Dat is 40.000 jaar oud. Dus waar hebben we het over met mijn 57 jaar?"

Meerdere legers
Warhammer, of andere tabletop-oorlogsspellen, is geen goedkope hobby. Een volledig leger kost al gauw zo'n 500 euro. En een beetje serieuze speler wil meerdere legers tot zijn beschikking hebben. Ricardo Barrientos de Reus (34) heeft voor duizenden euro's aan legers thuis. Hij deed er jaren over om die bij ­elkaar te sparen.

"Ik heb het ervoor over. Ik ben voor dit spel in de wieg gelegd. Ik deed veel bordspellen en kwam erachter dat ze niet groot genoeg kunnen zijn, niet lang genoeg kunnen duren en zo ingewikkeld mogelijk moeten zijn. Dan kom je uit op Warhammer."

Dan zit de eerste drie uur speeltijd erop, ronde 1 is voorbij. Dick van der Harst (29), lid van de 6shooters, gaat langs de tafels met een blaadje om de scores te noteren. Er zal een korte pauze volgen en daarna worden nog twee rondes van elk drie uur gespeeld. Van der Harst: "Het is intensief. Ik ga even buiten een sigaret roken. Het wordt hier vrij benauwd en de geur van zweet is steeds dwingender aan­wezig."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden