Eerst graffiti, nu bedreigen en plunderen

AMSTERDAM - Met de arrestatie van veertien jongens uit stadsdeel Oost-Watergraafsmeer en de binnenstad heeft de Amsterdamse politie vanmorgen vroeg twee jeugdbendes ontmanteld. Het Parool volgde de actie.

Terwijl haar zestienjarige zoon in het trappenhuis met geboeide polsen staat te tieren tegen de agenten die hem in zijn sportschoenen helpen, werkt moeder zijn broertje met ferme hand terug de trap op. Ze wil niet nóg een zoon in de cel zien belanden, net middenin het Offerfeest.

De jongen die in de Dapperbuurt in het busje wordt geleid, heeft volgens de recherche twee weken geleden jongerenwerkers van een jeugdhonk op Wittenburg met een mes bedreigd. De jongerenwerkers zitten ziek thuis. Ze waren enkele dagen voor de bedreiging al door de groep met stenen bekogeld.

Het is precies zes uur 's ochtends als de politie op veertien adressen in de binnenstad en, vooral, Oost evenzoveel jongens van hun bed licht. Een vijftiende verdachte, die betrokken zou zijn bij het tot tweemaal toe plunderen van een Albert Heijn aan de Sarphatistraat, zit al vast.

Naar elk adres gaan vier of vijf agenten, een aantal dat onder meer afhankelijk is van het aantal broers dat in huis te verwachten is. In principe bellen ze gewoon aan - terwijl eventuele vluchtwegen via de achterdeur zijn afgesneden. Hier en daar wordt een buurman uit bed gebeld om de centrale toegangsdeur van een trappenhuis te openen.
In één woning is de verdachte niet thuis, maar hij kan elders alsnog worden gepakt. Ruim een half uur na het begin van de actie zijn alle verdachten gearresteerd.

Drie zijn pas veertien jaar, zeven zijn zestien en vijf zeventien. De drie strafzaken waarin ze nu verzeild raken, zijn volgens de recherche het topje van de ijsberg.

Vooral de intimidatie waarmee de steeds serieuzere misdrijven gepaard gaan, valt op.

Op 17 oktober liep een flinke groep jongens de supermarkt van Albert Heijn aan de Sarphatistraat binnen om het personeel en klanten te bedreigen en uit de schappen te graaien. Met jassen en armen vol met artikelen liepen ze weer naar buiten.

Op 9 november, terwijl de politie nog druk doende was de eerste groep daders in kaart te brengen aan de hand van camerabeelden en getuigenverklaringen, gebeurde precies hetzelfde. Van de twee 'plunderingen' werden vooral de leden van een jeugdbende van het Iepenplein in Oost verdacht.

Op 26 november belaagde een groep op Wittenburg jongerenwerkers uit een jeugdhonk aan de Kleine Wittenburgerstraat. Ze gooiden met stenen en riepen allerhande bedreigingen. Een paar dagen later kwam één van de verdachten terug met een mes om de jongerenwerkers duidelijk te maken dat ze geen aangifte moesten doen. Uit deze jeugdige groep waren eerder al jongens in beeld gekomen na plunderingen uit de Albert Heijn aan de Kleine Wittenburgerstraat - waarvoor op 15 januari negen verdachten voor de rechter moeten verschijnen.

De wijkteamrecherche maakt zich vooral zorgen over het tempo waarmee de jongens steeds ernstiger misdrijven plegen. ''Ze doen niet eens moeite hun gestolen spullen uit zo'n supermarkt weg te stoppen en lopen al dreigend zo de winkel uit,'' zegt coördinator Ronald de Jong van de politieactie van vanmorgen. ''Deze jongens maken heel snel carrière. In 2006 hebben we een aantal van hen nog opgepakt voor het spuiten van graffiti, maar nu gaat het echt om plunderingen en serieuze bedreigingen. De vraag is dan waar het eindigt.''

Dat de politieactie middenin het islamitische Offerfeest viel, leidde op enkele adressen tot klachten. De buurtregisseurs van de wijken waar de verdachten zijn opgepakt, hebben in de loop van de dag al de ouders bezocht om hun uit te leggen dat met ingrijpen niet kon worden gewacht nu het onderzoek was afgerond. (PAUL VUGTS)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden