Eerst de mislukte inbraak, daarna de liquidatiezaak

Ze zitten in de cel omdat ze met zware wapens op weg zouden zijn geweest naar een liquidatie, maar gisteren kregen Kamal O. (21) en Zakaria Z. (20) strafjes voor hun mislukte inbraak in de gokhal in de Utrechtsestraat, weken daarvoor.

De klemgereden auto wordt in de Knokkestraat onderzocht door forensisch medewerkers van de politie. Beeld anp
De klemgereden auto wordt in de Knokkestraat onderzocht door forensisch medewerkers van de politie.Beeld anp

De twee Amsterdammers van Marokkaanse origine kunnen symbool staan voor een deel van de erg jonge criminelen die onderwereldmoorden plegen in de stad. Dan weer zijn ze doende met een onhandige inbraak of overval; dan weer zitten ze met serieuze wapens in een snelle, gestolen auto - volgens de recherche op weg om een liquidatie te plegen.

Een arrestatieteam schoot Kamal O. op 1 februari met vier kogels neer in de Knokkestraat in Nieuw-Sloten, omdat hij met een kalasjnikov uit de sportieve BMW was gestapt die het arrestatieteam had klemgereden.

Even verderop werd Zakaria Z. die nacht gepakt als de bijrijder in de onopvallende Citroën die met de BMW naar Amsterdam was gereden.
De recherche gaat er van uit dat ze in West een liquidatie wilden plegen. Mogelijk wilden de schutters vluchten in de Citroën.

Klem te zitten
Die verdenkingen tegen het duo en twee leeftijdgenoten, staan in schril contrast tot het zaakje dat stamt van 24 januari jongstleden dat de politierechter gisteren behandelde.

Surveillerende agenten zagen de twee toen rond half vier 's nachts door de Utrechtsestraat rennen. Ze sprongen op een snorfiets die ze hadden verborgen achter een plantenbak, keerden en vluchtten.

De agenten reden achter ze aan. Ze kwamen klem te zitten tussen een Amsterdammertje en de politieauto, vluchtten te voet verder, maar werden alsnog gepakt. Ze bleken net geprobeerd te hebben de deur te forceren van gokhal Lucky Jack in de Utrechtsestraat. Op de beelden van de bewakingscamera zijn ze goed te zien: Kamal met een geruit petje en een matje in zijn nek, Zakaria met een egaal petje, allebei in duidelijk herkenbare kleding.

Schotwonden
Op de beelden lijkt Kamal aan het slot te wrikken, terwijl Zakaria hem spullen aangeeft en de omgeving in de gaten houdt.In Zakaria's tas zat inbrekersgereedschap: een 'slotentrekker', een accuboor en een forse schroevendraaier - plús de helft van het slot van de voordeur van de gokhal. De andere helft lag in het casino.

Beide verdachten beriepen zich op hun zwijgrecht. De politierechter ziet volop bewijs dat zij de daders zijn en verwerpt de stelling van de advocaten dat de politie hen onterecht als verdachte had aangemerkt omdat rennen door de Utrechtsestraat geen misdrijf is. Al met al waren er voldoende verdachte omstandigheden om over te gaan tot aanhouding. Zakaria krijgt zes weken cel, Kamal tien. Dat ze allebei een fors strafblad hebben voor onder meer inbraken, bedreiging en het beledigen van politiemensen, telt mee.

Maar goed, het duo heeft inmiddels andere zorgen. Zeker Kamal O., die in het penitentiair ziekenhuis maar moet afwachten in hoeverre zijn schotwonden van 1 februari genezen. Dat ziet er slecht uit.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden