PlusAchtergrond

Eerlijker voetbal dankzij buitenspelsoftware? Dat valt te bezien

De mogelijke invoering van de omstreden ‘buitenspelsoftware’ leidt ook binnen de KNVB en bij clubs tot discussie. De bond overweegt een foutmarge in te bouwen om millimetergeneuzel te voorkomen. De clubs zijn verdeeld.

null Beeld Action Images via Reuters
Beeld Action Images via Reuters

Monter vertelde scheidsrechtersbaas Dick van Egmond afgelopen week dat ook de KNVB het systeem wil gaan invoeren: de buitenspelsoftware die in de Engelse Premier League wordt toegepast, met digitaal getrokken rode en blauwe lijntjes. “Het gaat om een investering van een paar ton,” zei Van Egmond. “Maar het zou het spel wel eerlijker maken.”

Dat laatste staat nog te bezien. Ook met de moderne software kan de VAR buitenspel in veel gevallen niet objectief en absoluut vaststellen, in tegenstelling tot wat vaak werd aangenomen. Het moment waarop de bal de voet van de speler verlaat, is onmogelijk exact te bepalen, zo blijkt uit wetenschappelijk onderzoek.

Foutmarge

De KNVB sprak hier dinsdag over met emeritus hoogleraar Gerard Sierksma van de Universiteit Groningen, die eerder over het onderwerp schreef. In het vaststellen van de buitenspellijn zit volgens Sierksma altijd een zekere foutmarge opgesloten, door de ultrakorte tijdspanne tussen het eerste balcontact en het moment dat de bal de voet verlaat. Pas wanneer je een zogenoemde tolerantiezone inbouwt van vijftig centimeter weet je zeker of er sprake is van buitenspel – of juist niet.

Binnen die ‘tolerantiezone’ kun je spreken van ‘twijfel’. De beslissing van de veldscheidsrechter blijft in dat geval overeind, de VAR grijpt niet in. Beweegt de aanvallende speler zich wél buiten die tolerantie- ofwel twijfelgevallenzone, dan kun je niet anders dan buitenspel vaststellen.

De top van de KNVB wil niet blind zijn voor dergelijke geluiden. “We luisteren graag naar dat soort bevindingen,” zegt competitiemanager Jan Bluyssen. “Binnenkort zitten we ook om de tafel met de Premier League.”

Gezond verstand

In de Engelse topcompetitie ondervinden ze wat er gebeurt als je wél rigide vasthoudt aan millimeterwerk. Er wordt geregeld minutenlang en microscopisch onderzocht of nog ergens een neushaar buitenspel staat. Publiek, spelers, trainers en opiniemakers keren zich massaal tegen het systeem. “Het verwoest het spel, de charme van een goal en het gebruik van gezond verstand,” zegt Gary Lineker, presentator van het bekende voetbalprogramma van de BBC Match of the Day onomwonden.

De KNVB bepaalt uiteindelijk in overleg met de clubs of de buitenspelsoftware zal worden ingevoerd. Discussiepunt zal ook de financiële kant van het verhaal zijn: de clubs betalen al mee aan de VAR, de vraag is of ze willen investeren in software die tot nieuwe discussies zal leiden, en die bovendien een foutmarge nodig heeft om optimaal te functioneren.

Bij clubs lijkt daarover scepsis te zijn. Sommige redeneren dat het veel simpeler en goedkoper is om af te spreken dat de VAR uitsluitend ingrijpt bij fouten die ‘clear and obvious’ zijn, óók bij toepassing van de buitenspelregel. Of dat een VAR slechts één of twee herhalingen mag gebruiken om vast te stellen of er sprake is van een duidelijke fout.

Formeel hoeft er niet gestemd te worden over de invoering van de software, maar als een meerderheid van de clubs tegen blijkt, is de kans klein dat de KNVB de invoering alsnog doordrukt.

null Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden