Eerlijker loten voor middelbare scholen

Economen van de Vrije Universiteit Amsterdam en de Universiteit van Amsterdam onderzoeken of een beter systeem te vinden is om voor middelbare scholen te loten. Ze gebruiken een met een Nobelprijs bekroonde theorie, die in de VS al tot betere lotingen heeft geleid.

Archieffoto. Beeld ANP
Archieffoto.Beeld ANP

Deze week ging een brief uit naar ouders van alle leerlingen in groep acht in Amsterdam, die zich deze maand moeten aanmelden voor een middelbare school. Ze mogen één voorkeur opgeven. Elk jaar moet worden geloot om te bepalen welke leerlingen een plaats krijgen op de populaire scholen. Jaren betrof het meestal gymnasia, maar vorig jaar ging het vooral om vmbo's en havo's. In totaal werden 455 leerlingen uitgeloot in de eerste ronde, en twaalf in de tweede.

Door deze lotingen vertonen ouders en scholieren in Amsterdam strategisch gedrag, zegt Pieter Gautier, econoom aan de VU, die de aanzet heeft gegeven tot het onderzoek. Zij kiezen niet voor hun favoriete school als die populair is. De kans op uitloting is dan groot, met als gevolg dat ze op één van de minst populaire scholen terecht kunnen komen. Ouders maken daarom veilige keuzes: ze zetten hun geld op een minder populaire school - met als gevolg dat in Amsterdam altijd twee leerlingen te vinden zijn die met elkaar willen ruilen. Van een in economische termen perfecte match is geen sprake.

Tien favoriete scholen
Gautier vermoedt dat een lijst van tien favoriete scholen tot een betere match zal leiden. De school met het grootste overschot loot als eerste. De uitgeloten scholier dingt mee naar de tweede school op zijn lijst, enzovoort.

De VU-econoom maakt gebruik van de theorie van de Amerikaanse economen Alvin Roth en Lloyd Shapley. Deze theorie laat vraag en aanbod zo goed mogelijk op elkaar aansluiten. Ze kregen hiervoor de Nobelprijs.

Het onderzoek, dat Gautier uitvoert met Hessel Oosterbeek van de UvA, krijgt steun van de Dienst Maatschappelijke Ontwikkeling (DMO) van de gemeente Amsterdam. Volgens Gautier is nog niet duidelijk of zijn aanpak tot een beter plaatsingssysteem zal leiden. Mocht dat zo zijn, dan zal de DMO de aanpak omarmen, zegt een woordvoerder.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden