'Eerlijke Bankwijzer' moet spaarder helpen

Volgens de vier organisaties willen steeds meer mensen weten of hun bank hun spaargeld verantwoord investeert. Foto ANP/Lex van Lieshout Beeld
Volgens de vier organisaties willen steeds meer mensen weten of hun bank hun spaargeld verantwoord investeert. Foto ANP/Lex van Lieshout

UTRECHT - De meeste banken investeren het geld van hun spaarders nog steeds in bedrijven die betrokken zijn bij milieuvervuiling, schending van de mensenrechten of wapenleveranties aan dictaturen. Veel banken hebben nog nauwelijks beleid om dit soort investeringen te voorkomen.

Dat stellen Oxfam Novib, Amnesty International, Milieudefensie en de FNV op basis van onderzoek dat zij hebben laten uitvoeren. ASN en Triodos springen er goed uit als het gaat om maatschappelijk verantwoord ondernemen. Ook Rabobank/Robeco scoort volgens het onderzoek redelijk.

Gekeken is naar het beleid dat banken hebben op het terrein van thema's als mensenrechten, klimaat en wapens en sectoren als bosbouw en visserij. Dat beleid is gelegd naast internationale afspraken. Nog niet is meegenomen hoe banken er in de praktijk mee omgaan. Voortaan gaan de vier organisaties ieder kwartaal aan de hand van een praktijkgeval kijken hoe banken het doen.

Volgens de vier organisaties willen steeds meer mensen weten of hun bank hun spaargeld verantwoord investeert. Daarom presenteren zij donderdag de 'Eerlijke Bankwijzer'. Die helpt spaarders een bewuste keuze te maken voor een bank. Op www.eerlijkebankwijzer.nl kunnen consumenten zien hoe hun bank scoort op zaken als klimaat, arbeids- en mensenrechten of wapenhandel.

Geen criteria
De bankwijzer kijkt ook naar de transparantie van banken. Ook het beleid voor lenen aan andere banken is onder de loep genomen. De meeste blijken hiervoor geen criteria te hebben.

Aegon, DSB, Frieslandbank en SNS komen er in het onderzoek het slechtste af. Zij hebben geen enkel beleid ontwikkeld of komen niet verder dan vage toezeggingen. SNS stelt wel algemeen beleid te hebben voor verantwoord ondernemen, maar er bewust voor te hebben gekozen geen specifiek beleid voor allerlei thema's te ontwikkelen. ''De noodzaak daartoe ontbreekt'', aldus een woordvoerster. De bank houdt zich aan de Nederlandse regelgeving. Ook Friesland Bank zegt zich aan de normale wetgeving te houden. Het beleid is summier, maar de bank wil wel beleid ontwikkelen. Als kleine organisatie heeft zij daar echter niet een heel apparaat voor.

Aegon richt zich op de duurzaamheidsstandaard van Dow Jones en daarin komt het concern er goed uit, aldus een woordvoerster. DSB laat weten spaargeld niet te investeren, maar om te zetten in hypotheken en leningen. (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden