Eerdmans op de bres voor slachtoffers misdrijf

Eerdmans presenteerde zijn Burgercomité tegen Onrecht maandag in Den Haag met een pamflet met zestien voorstellen om het strafproces te veranderen. Foto ANP Beeld
Eerdmans presenteerde zijn Burgercomité tegen Onrecht maandag in Den Haag met een pamflet met zestien voorstellen om het strafproces te veranderen. Foto ANP

DEN HAAG - Oud-Tweede Kamerlid Joost Eerdmans is maandag een campagne begonnen om de positie van slachtoffers van ernstige geweldsmisdrijven en hun nabestaanden te verbeteren. Volgens hem moet de politiek daar nu eindelijk eens werk van maken en mag het strafrecht niet langer alleen gericht zijn op de daders.

Eerdmans presenteerde zijn Burgercomité tegen Onrecht maandag in Den Haag met een pamflet met zestien voorstellen om het strafproces te veranderen. Een van de ''meest tranentrekkende'' zaken is volgens hem de censuur in het spreekrecht. Nabestaanden mogen nu alleen iets zeggen over de gevolgen van het misdrijf en niets over of tegen de dader, omdat dat te kwetsend kan zijn voor de dader. Aan die beperkingen moet een einde komen, aldus de voorzitter van het burgerinitiatief.

Het comité bestaat verder uit vertegenwoordigers van drie organisaties die zich inzetten voor slachtoffers en nabestaanden van ernstige geweldsmisdrijven. Ze vinden het strafklimaat in Nederland te slap en pleiten daarom voor minimumstraffen voor delicten als moord (15 jaar) en verkrachting (8 jaar). Mensen die een kind hebben vermoord of verkracht, moeten levenslang de cel in. ''Met pedomisdadigers zijn we klaar. Die zijn gewoon veel te gevaarlijk'', zei Eerdmans.

Zijn comité vindt ook dat veroordeelde moordenaars elke week de foto's van hun slachtoffers moeten bekijken als nabestaanden dit willen. De daders kunnen dan zien welk leed ze hebben aangericht. Volgens de initiatiefnemers mogen veroordeelden ook nooit meer vervroegd vrijkomen. Ook pleiten ze onder meer voor het afschaffen van verjaring op alle ernstige gewelds- en zedendelicten.

Het comité wil de politiek ''wakker schudden''. Belangrijke wetgeving laat volgens Eerdmans veel te lang op zich wachten. ''Het parlement solt met de positie van slachtoffers en nabestaanden.'' De organisatie vindt dat vergelding van het persoonlijke leed een prominente rol moet spelen bij de strafmaat voor misdadigers.

''Vergelding is voor velen een vies woord, barbaars, het wordt altijd afgedaan als populistisch. Maar het is idioot om leed dat wordt aangericht niet te vergelden'', stelde Eerdmans, die parttime wethouder in Capelle aan den IJssel is en blijft. (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden