PlusReportage

Eerbetoon aan Anil Ramdas op Kwaku: 'Hij legde de lat hoog voor ons'

In Zuidoost is het Kwaku Festival losgebarsten. Met barra's, ribbetjes, zuur en een eerbetoon aan schrijver Anil Ramdas.

Kwaku Festival in Amsterdam Zuidoost 2016Beeld Amaury Miller

Je moet langs de kramen met barra's en zuur, door de rook van de ribbetjes op de barbecue en voorbij de bar met tropische cocktails, maar dan sta je in de feesttent waar de hindoestaanse gemeenschap deze zondagmiddag een eerbetoon brengt aan Anil Ramdas, de schrijver, interviewer en presentator die op 16 februari 2012 op 54-jarige leeftijd uit het leven stapte.

Een mooi gebaar, want de levende Ramdas had in boeken, essays en interviews zoveel ongezouten kritiek over zijn vaderland Suriname en het hindoestaanse volksdeel uitgestort, dat hij meer tegenstanders dan bewonderaars had.

Minachtend
In Suriname weigerde men na zijn dood een minuut stilte in acht te nemen, woedend als men daar nog steeds was over de deprimerende schets van Suriname in Paramaribo, de Vrolijkste Stad in de Jungle.

"Anil was Anil," vat dichter, zanger en organisator Raj Mohan de situatie samen. "Ik verslond zijn boeken, maar had moeite met de minachtende manier waarop hij zich over de hindoestaanse cultuur uitliet. Hij keek er op neer, zoals zijn grote voorbeeld V.S. Naipaul neerkeek op de cultuur van diens Indiase voorouders. Alleen: Naipaul kon het zich permitteren als wereldberoemd schrijver, Anil niet. In de laatste jaren van zijn leven leek de breuk steeds meer te gaan knellen."

Het eerbetoon is een collectieve knuffel voor een verloren zoon, en een bedankje. Schrijfster Orchida Bachnoe herinnert aan het optreden van Ramdas in 1992 in Zomergasten, een avond die de hele gemeenschap deed zwellen van trots op de 'kleine professor uit Nickerie'.

"Het was de eerste keer dat een hindoestaanse Surinamer zo uitgebreid, zo vaardig en zo erudiet op de Nederlandse televisie aan het woord kwam. Het voelde als erkenning van ons allemaal."

Geven om Nederland
Schrijfster Karin Amatmoekrim maakte Ramdas in 2010 mee tijdens de opnamen van het televisieprogramma De Tafel van Babel en vertelt hoe de presentator zich op dat moment bezorgd toonde over de toekomst van multicultureel Nederland.

"Anil zag de opkomst van de PVV als een aanval op de beschaving. Hij vroeg mij wat ik zou doen als Wilders aan de macht zou komen. Mijn reactie dat ik naar de Verenigde Staten zou verhuizen, stelde hem zichtbaar teleur."

Het eerbetoon wordt afgesloten met een optreden van de jonge zanger Wietwa The RockstarBeeld Amaury Miller

Amatmoekrim: "Anil vroeg: geef je dan zo weinig om Nederland? Het was voor het eerst dat iemand mij dwong daarover na te denken." Het voorval tekent de man, vindt de schrijfster.

Kofferbaksysteem
"Anil keek kritisch naar de Nederlandse samenleving, maar ook naar de zwarte en bruine mensen. Als het niet goed ging met de multiculturele samenleving, hadden zij daar net zo goed schuld aan. Daarmee legde hij de lat hoog voor ons jonge schrijvers. We moesten wel groeien."

Het eerbetoon wordt afgesloten met een optreden van de jonge zanger Wietwa The Rockstar die zijn zomerhit Kofferbaksysteem ten gehore brengt, een aanstekelijk popnummer over de traditie om sterke drank vanuit de auto op de parkeerplaats te verkopen.

"Anil moest niet veel hebben van traditionele hindoestaanse muziek," had Raj Mohan eerder lachend gezegd over de programmering. "Maar hiermee hadden we hem vast een plezier gedaan."

Het Kwaku Festival vindt tot en met 7 augustus plaats in het Nelson Mandelapark.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden