Plus

Eenzame uitvaart voor Duitser die omkwam bij brand Wijdesteeg

Een eenzame uitvaart. Dat kreeg de 51-jarige Norman Gunther Oesterling, die anderhalve week geleden in verwarde toestand van een dak in de Wijde­steeg in Amsterdam was gesprongen. Op zijn kist lag een boeket met een wit lint, zonder tekst.

Hanneloes Pen
De brand aan de Wijdesteeg vorige week, waarbij Oesterling om het leven kwam Beeld Marc Postma
De brand aan de Wijdesteeg vorige week, waarbij Oesterling om het leven kwamBeeld Marc Postma

Familie of vrienden waren er niet op de uitvaartdienst van de Duitser, die zaterdag 30 april overleed. Toespraken evenmin. De dienst van Norman Oesterling duurde amper een half uur.

De man kreeg een eenzame uitvaart, zoals dat heet, maar ondanks de afwezigheid van allerlei geliefden en vrienden was het een indrukwekkende ceremonie. De kist met zijn lichaam stond in de kleine zaal van Uitvaartcentrum Zuid, met kaarsen erachter.

De gemeente had oud-stadsdichter F. Starik, die sinds 2002 de stichting de Eenzame Uitvaart vertegenwoordigt, gevraagd de dienst te verzorgen. Op basis van het weinige dat hem over Oesterling bekend was, had Starik muziek uitgekozen van Kate Bush en Alain Delon. Maria Barnas droeg het gedicht Met wolken voor:

In de koffiekamer praatte het kleine gezelschap, samen met één andere bezoeker, kunstenaar Joram Baruch, nog na over de gestorvene.

"Ik heb zijn Facebookpagina en Linkedinpagina bekeken om dit gedicht te kunnen maken. Hij had zeer veel interesse in het boeddhisme," zegt Barnas.

De Facebookpagina geeft een blik in het leven van Norman Gunther Oesterling, geboren op 3 januari 1965: 'Komt uit Mölln, woont in Berlijn. Vrijgezel. Geloofsovertuiging: worldwide open minded.'

Starik: "Het is een beetje een zweverige, idealistische jongen. Op zijn Facebook staan veel boeddha's en bloemetjes, maar hij deed ook aan internetmarketing. Hij moet wel iemand zijn geweest die functioneerde."

Zijn liefde voor het boeddhisme ging zo ver dat hij soms op één dag tientallen afbeeldingen van Boeddhabeeldjes plaatste. Er staan ook teksten: 'Too alien for earth, too human for outer space' en een gedicht: 'Accept the trials of life. Believe that life is not a heavy load.'

Motorcrosser
Zijn Linkedinpagina vermeldt dat hij een 'semiprofessional motorcrosser' was. Verder staat er een foto van Oesterling, een sympathiek ogende man met een bos krullen, en de vermelding dat hij in 1998 de Dekra Akademie in Freiburg, volwassenenonderwijs, heeft gevolgd.

null Beeld Norman Oesterling
Beeld Norman Oesterling

Starik heeft zijn muziekkeuze voor de uitvaartdienst gebaseerd op de informatie op Facebook. "Hij had nummers van Delon en Kate Bush gepost, onder meer Bush' versie van de song Sexual healing, maar dat leek me minder geschikt."

Dichteres Barnas heeft de filmpjes op YouTube van het ongeval van de steiger bekeken. "Die heb ik vervolgens wel even uit mijn hoofd gezet. Maar dat dak werd wel symbolisch in mijn gedicht."

Oesterling is vlak na de dienst op Westergaarde gecremeerd. Daar mocht niemand bij aanwezig zijn. Op verzoek van Normans moeder, die in een dorp in Noord-Duitsland woont en niet naar de dienst kon komen, wordt de as van haar zoon naar haar opgestuurd.

'Geen sprong, hij is gevallen'

De Amsterdamse kunstenaar Joram Baruch was naast de organiserende partij de enige bezoeker van de uitvaartdienst van Norman Gunther Oesterling.

Baruch was getuige van de worsteling die de verwarde Duitser op het dak van de Wijdesteeg doormaakte. Hij was die zaterdagmiddag 30 april, naar het dak gegaan en had Oesterling gesmeekt om er vanaf te komen.

"De man had eerst een pand in de fik gestoken en stond te roepen: 'Het vuur is mooi. God is groot. Hij heeft me deze opdracht gegeven.' Ik riep: 'Kom van dat dak af, mafkees.' Maar hij wilde niet, hij was zo blij."

De kunstenaar heeft tal van foto's van de Duitser gemaakt. Op een van die foto's staat Oesterling op het dak, met in zijn ene hand een iPad en in zijn andere een sigaret. Op andere foto's staan brandweermannen en politieagenten.

Baruch is boos omdat de komst van de politie volgens hem zo lang op zich liet wachten en omdat een arrestatieteam met bivakmutsen Oesterling van het dak wilde halen.

"Een of andere antiterreureenheid kwam op hem af. Hij was gewoon bang. Hij is helemaal niet gesprongen, hij is gevallen. Ik ben hier speciaal gekomen om zijn moeder dat te vertellen. Helaas is ze er niet."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden