Eenvoud troef in programma Rita Verdonk

Verdonk en oud-politiechef Rene Lancee (midden). Veelvuldig was Verdonk door het uitblijven van haar programma het mikpunt van spot tijdens Kamerdebatten. Foto ANP/Valerie Kuypers Beeld
Verdonk en oud-politiechef Rene Lancee (midden). Veelvuldig was Verdonk door het uitblijven van haar programma het mikpunt van spot tijdens Kamerdebatten. Foto ANP/Valerie Kuypers

DEN HAAG - De oplossing voor het fileprobleem zoekt Rita Verdonk in 'een reeks eenvoudige maatrelen'. Met thuiswerken, flexibele werktijden, minder verkeersregels én beter afgestelde stoplichten denkt zij de files terug te dringen.

Dat schrijft het voormalige VVD- Kamerlid in het dinsdag gepubliceerde programma van haar beweging Trots op Nederland. De files en ook onder meer integratie, onderwijs en veiligheid waren eerder door Verdonk bestempeld tot haar speerpunten.

Veelvuldig was Verdonk door het uitblijven van haar programma het mikpunt van spot tijdens Kamerdebatten. Wat dinsdag is gepubliceerd, is overigens een hier en daar nog weinig concrete en nadrukkelijk voorlopige 'visie', die op veel punten te vergelijken is met die van de VVD en de ideeën van Pim Fortuyn.

Zo pleit Verdonk voor een kleinere, slagvaardiger overheid. 'Trots op Nederland wil als een zuinige huismoeder met het belastinggeld omgaan.' Met zo min mogelijk regels bovendien: 'Zo eenvoudig mogelijk, wordt de eerste regel.' Op alle niveaus wil Trots op Nederland regels aan een toets onderwerpen: 'Hebben we deze regel echt nodig?'
Verdonk herhaalt verder haar bekende standpunten: vermindering van ontwikkelingssamenwerking met tweederde, de invoering van minimumstraffen, het handhaven van wetten in plaats van gedogen en meer blauw op straat.

Verder heeft Nederland volgens Verdonk wel degelijk nieuwe immigranten nodig. Voorwaarde is wel dat het gaat om goed geschoold personeel voor vacatures die anders niet vervuld kunnen worden. Ook krijgen zij niet automatisch het recht om in Nederland te blijven.

De minister-president en de burgemeester worden, als het aan Verdonk ligt, direct gekozen. Als ze in de regering komt, belooft ze elke bij de coalitiebesprekingen gebroken verkiezingsbelofte in een referendum voor te leggen aan de kiezer.

Verdonk heeft ten slotte een broertje dood aan de stadsdelen en de provincies: die zijn overbodig en moeten worden opgeheven. (HET PAROOL)

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden