Update

Eendjes voeren mag niet meer in Noord

AMSTERDAM - Voer de eendjes niet! Dat is de boodschap van Harm-Jan van Schaik, wethouder in stadsdeel Noord. Volgens hem worden eenden lui en gaan ze eerder dood als je ze brood voert. ''In plaats van 29 jaar oud worden ze dan nog maar een jaar of twee,'' zegt Van Schaik.

''Van die theorie heb ik nog nooit gehoord,'' zegt bioloog en eendenkenner Kees Moeliker. ''Het is wel slecht voor de sloot als er heel veel brood in wordt gegooid, het trekt ratten aan en zo.'' Voor de gezondheid van de eenden maakt het niets uit. ''Voeren is onnodig, vooral in de zomer. Maar slecht voor de eenden is het niet,'' aldus Moeliker.

Van Schaik besloot het voeren te verbieden op aanraden van de dierenbescherming en de stadsecoloog. ''Het voeren van eenden geeft overlast, er ontstaat zwerfvuil en het trekt ratten aan. En dan is het ook nog eens slecht voor de gezondheid van de eenden.'' De eenden zouden een minder gevarieerd dieet en minder beweging krijgen als ze worden gevoerd.

De wethouder heeft een officieel 'eendenbeleid' ingevoerd. Kinderen op school leren dat ze eenden niet moeten voeren en op verschillende plaatsen in de stad zijn tegels met afbeeldingen van eenden geplaatst. Dat moet mensen eraan herinneren hun brood zelf op te eten, en niet aan de eendjes te geven.

Er zijn wel meer fabeltjes over het voeren van eenden. Moeliker: ''Ik hoor ook vaak mensen beweren dat woerden, mannelijke eenden, hitsig worden van het voeren. Dan zouden ze andere eenden gaan verkrachten. Dat is onzin, hitsig zijn die woerden toch wel.'' (MARLOU VISSER)

Harm-Jan van Schaik, wethouder stadsdeel Noord, komt op voor de eendjes. Foto Emiel van Lint Beeld
Harm-Jan van Schaik, wethouder stadsdeel Noord, komt op voor de eendjes. Foto Emiel van Lint
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden