Een zwembad in je tuinhuis mag toch niet zomaar
Een zwembad in een tuinhuis moet worden aangemerkt als overdekt zwembad. Daarvoor dient in het centrum een bouwvergunning worden aangevraagd.
Met deze uitspraak haalde de voorzieningenrechter in Amsterdam een streep door het omstreden plan van bewoner Bas Becks een overdekt zwembad te bouwen in de tuin van zijn huis op Herengracht 572. Verder stelt de rechter dat het bestemmingsplan, gericht op het beschermen van groen, zwaar weegt.
Geen overdekt zwembad
Becks had een tuinhuis, mocht dat volgens de bouwvergunning groter maken en verplaatsen en wilde daar een zwembad in bouwen. Becks kreeg daarbij ruime steun van het stadsdeelbestuur, dat erop wees dat zwembaden vergunningvrij gebouwd worden. Dat geldt niet voor overdekte baden, maar dat probleem werd omzeild door het bad in het tuinhuis te bouwen. Dit is geen overdekt zwembad, maar een tuinhuis, was de redenering.
De rechterlijke uitspraak maakt korte metten met die redenering. Een bouwplan kan volgens de rechter alleen worden gesplitst als de onderdelen in functioneel en bouwkundig opzicht van elkaar kunnen worden onderscheiden. 'Blijkens de bij de omgevingsvergunning behorende tekening zijn zwembad en het gebouw (...) constructief één geheel.'
Voor dom uitgemaakt
Een meerderheid van de deelraad steunde dit najaar het besluit van het stadsdeelbestuur. Woordvoerders van de SP en de VVD, die spraken van een truc, werden beschimpt en voor dom uitgemaakt. Hun standpunt wordt nu overgenomen door de rechter. De zaak was aangespannen door omwonenden en de Vereniging Vrienden van de Amsterdamse Binnenstad.