PlusStraatbeeld

Een zwaan zien drijven is altijd prettig

In het Rembrandtpark drijft een zwaan. 'Nou en?' zucht u nu geërgerd, want zwanen ziet u wel vaker drijven in vijvers her en der.

De nepzwaan in de vijver van het Rembrandtpark Beeld Jesper Boot
De nepzwaan in de vijver van het RembrandtparkBeeld Jesper Boot

En daar kun je onmogelijk wat tegen hebben: een zwaan zien drijven is een altijd prettig, ook wat statig gezicht. Bovendien: als u met een geliefde langs zo'n zwanenpaartje wandelt, dan kunt u altijd nog de vergeelde anekdote opdiepen dat zwanen extreem trouw zijn aan elkaar, waarna u een veelbetekenende en verliefde blik uitwisselt.

Kortom: als u iets tegen zwanen heeft, dan bent u een slecht mens. Ze doen alleen iemand kwaad wanneer hun kroost wordt ­bedreigd, dus dat kunt u maar beter uit uw hoofd laten. Een paar ferme klappen van de ­vleugels van een mannetjeszwaan kunnen ervoor zorgen dat u kreunend en met meerdere ­gebroken ribben incheckt bij de EHBO. Kortom: bewonder zwanen van een prettige ­afstand en laat die beesten verder met rust.

Wedstrijd
"Maar nepzwanen dan?" vraagt u zich nu met de handen in het haar af. Nou, daar kunt u ­vanzelfsprekend mee doen wat u wilt, al rijst daarbij wel de vraag wat u daar dan mee zou willen doen. Ook hier lijkt het enige logische antwoord: van een afstandje bewonderen.

En dat is precies wat u kunt doen met de nepzwaan die in de vijver van het Rembrandtpark drijft. Daar dobbert sinds april een papier-machéachtig exemplaar op een houten vlot rond, in het kader van wonderlijke kunst.

Het initiatief voor de nepzwaan kwam van een scholiere en werd uitgevoerd door kunstenaar Piet van der Kar. Daar zit een verhaal achter: in 2014 werd de zwaan vervaardigd voor een wedstrijd voor de kunstroute van ArtZuid Junior, die 160 ontwerpen opleverde.

Drijvende zwaan

Waar Rembrandtpark

Daarvan werden uiteindelijk slechts twintig omgezet in daadwerkelijke objecten, die werden ­geplaatst in het Vondelpark vanwege het 150-jarig bestaan ervan. Toen dat feest voorbij was, is de zwaan overgeheveld naar het Rembrandtpark in West.

Toegankelijke kunst
Daar drijft het nepbeest sindsdien dus vrijelijk rond, in de waterweg die het park van noord naar zuid doorsnijdt. Het beeld blijkt geïnspireerd op het schilderij De bedreigde zwaan van Jan Asselijn, maar dat moet je wel weten: de niet-geïnitieerden zullen slechts een nepzwaan zachtjes op het water zien zweven.

En eigenlijk is dat genoeg: dit is prettig toegankelijke kunst waar je weinig tegen kunt hebben. De zwaan verandert steeds van locatie, al naar gelang de stroming, en fleurt die toch wat dorre, bruine Rembrandtparkvijver op een ludieke manier op.

Ook hier geldt: van een afstandje bewonderen blijft de beste manier. Maar mocht u toch de sadistische behoefte voelen steentjes of andere voorwerpen naar deze zwaan te gooien: de kans op gebroken ribben is nihil.

Tips of opmerkingen? straatbeeld@parool.nl

Wekelijks een overzicht van de nieuwste hotspots, uitgaanstips, films en restaurants in je mailbox? Schrijf je dan nu in voor de Stadsgids-nieuwsbrief van Het Parool.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden