Schuim

Een zaal vol peuters en een dragqueen met een vlasbaard

Schuimverslaggever Hans van der Beek doet elke dag verslag van feesten, presentaties en andere belangrijke bijeenkomsten in Amsterdam. Vandaag: de première van Finding Dory.

Redactie
Hoofdrolstemmen Annick Boer en Richard Groenendijk, en actrice Lone van Roosendaal: 'Zolang je me maar geen Mariska van Kolck noemt! Heb je meteen je quote.' Beeld Schuim
Hoofdrolstemmen Annick Boer en Richard Groenendijk, en actrice Lone van Roosendaal: 'Zolang je me maar geen Mariska van Kolck noemt! Heb je meteen je quote.'Beeld Schuim

Langs de blauwe loper staat een vlinder/ ­engel/iets met een microfoon. Roze pruik, paarse jurk, kapotte panty's, vlasbaardje. Hij stelt vragen aan Thijs Overpelt, de stem van de jonge Nemo in de film. Het broertje van Thijs staat de zaak te filmen.

Moeder: "Kijk hem nou. Hij doet alsof het heel normaal is, geïnterviewd worden door een meneer-mevrouw. Zie je dat, Bram?"
Bram: "Ja. Raar."
Bram heeft een punt. Toch even polsen.

Vlinder/engel/iets: "We zijn van Studenten TV. Je krijgt een microfoon in je hand en: doe maar iets, je wordt er vanzelf beter in."
Daar is veel voor te zeggen.

Bij de persbalie krijg ik een keycord met badge. Daarop staan Dory en Nemo. Er was een tijd dat ik mezelf daarmee thuis als de beste papa van de hele wereld had gekroond. Wat zeg ik, het was ongetwijfeld weer ruzie tussen die twee geworden.

Ik zag Finding Nemo vaker dan, zeg, Pulp fiction. Alleen Monsters en co. zag ik vaker. Dat wil zeggen: de eerste twintig minuten. Op de bank, twee mannetjes tegen mijn buik en dan een lekker middagdutje. Een vorig leven.

Theater Amsterdam wordt omgetoverd tot een groot aquarium, was in het persbericht beloofd, maar dat valt wat tegen, op die blauwe loper na dan. We krijgen allemaal een zakje met Nemokoekjes. Dit is echt throwback wednesday, zeg. Alleen die schijfjes appel, dat hadden we al snel opgegeven.

Het scherm in de grote zaal loopt in een halve maan, en dat is altijd een goed begin voor een onderwaterfilm. Als voorprogramma is een immens aquarium te zien. Af en toe zwemt Nemo voorbij, of Marlin, of wie dan ook. Een walvishaai botst tegen het glas, dolle pret in de zaal.

Hans van der Beek Beeld Linda Stulic
Hans van der BeekBeeld Linda Stulic

Er is applaus voor de hoofdrolsprekers en daarna vraagt een mevrouw van Disney of we wel allemaal onze mobiele telefoons willen uitzetten. In een zaal vol kleuters en peuters is dat een goede grap.

We gaan beginnen. Het grote scherm schuift opzij en daarachter is een scherm van normaal formaat. O wacht, dat scherm net in een halve maan wás het beloofde aquarium. Dan heb ik niks gezegd.

Over de film zelf: de animatie is schitterend inderdaad, je moet soms twee keer kijken of het niet alsnog stiekem film is. Alleen de humor van Finding Nemo wordt in die van Dory gemist. Al heeft de doelgroep om me heen daar geen enkele last van.

Voor het stoplicht op de weg terug landen opeens twee vogeltjes naast me in het gras. Je verwacht toch even dat die beesten tegen je beginnen te lullen.

Wat première Finding Dory
Waar
Theater Amsterdam, Danzigerkade
Wie
Cynthia Oostdijck, Maria Lindes, Joop Alberda, Rutger Vink, Hilde de Mildt, Gioia Parijs, Paulien Huizinga
Wanneer
woensdag 22 juni, 13.30 uur tot 17.00 uur

Drank en spijs **

Sfeer ***
Hans zat vlak achter een moeder met een baby. In de bioscoop.

Acteur Loek Peters, octopus Hank in de film, met zijn partner Ilse Heus. Peters hoopt op Finding Hank. Beeld Schuim
Acteur Loek Peters, octopus Hank in de film, met zijn partner Ilse Heus. Peters hoopt op Finding Hank.Beeld Schuim
Thijs Overpelt (r, een jonge Nemo) met vader Robert, moeder Laura en broertje Bram. Beeld Schuim
Thijs Overpelt (r, een jonge Nemo) met vader Robert, moeder Laura en broertje Bram.Beeld Schuim
De familie Lambrechts: Kyra (l), Juno, Frits (de stem van Bloat) en Maria. Beeld Schuim
De familie Lambrechts: Kyra (l), Juno, Frits (de stem van Bloat) en Maria.Beeld Schuim
Cabaretier Alex Klaasen ¿ geen stem in de film ¿ heeft Huib Cluistra meegenomen. 'Mijn neef! Voordat er gekke dingen verschijnen.' Beeld Schuim
Cabaretier Alex Klaasen ¿ geen stem in de film ¿ heeft Huib Cluistra meegenomen. 'Mijn neef! Voordat er gekke dingen verschijnen.'Beeld Schuim
Het olympisch zwemteam, onder meer Marcel Wouda (r), sprak ook allerlei stemmen in, met name de rabarberrabarberrabarber op de achtergrond. Beeld Schuim
Het olympisch zwemteam, onder meer Marcel Wouda (r), sprak ook allerlei stemmen in, met name de rabarberrabarberrabarber op de achtergrond.Beeld Schuim

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden