Een weekendje terug in de tijd

AMSTERDAM - De tijden van koning Arthur, Braveheart en Julius Caesar herleven in het Amsterdamse Bos. Op het festival Fantastic Amsterdam spelen driehonderd acteurs 8 en 9 augustus de geschiedenis na - compleet met riddertoernooien.

Het grootste spektakel zal komen van die toernooien, waar strijders te paard elkaar met lansen bevechten in de arena. Na de demonstraties van de volwassenen kunnen de kinderen hun eigen oorlogjes voeren - met houten zwaarden, vanzelfsprekend.

Het Amsterdamse Bos is volgende week zaterdag en zondag het toneel van al wat met de geschiedenis te maken heeft, op het Fantastic Amsterdam festival.

Romeinen, Kelten, Vikingen en ridders zullen demonstraties geven over de leefwijze in hun tijd, elk in eigen dorpen. Er is een middeleeuwse markt, compleet met kruidenvrouw en sprookjesvertellers. Op de markt is ook kleding te koop, zodat de kinderen als ridder of prinses door het bos kunnen lopen.

Boogschutters geven demonstraties, er kan geluisterd worden naar Keltische muziek en kinderen kunnen zelf sieraden maken, zoals dat eeuwen geleden gebeurde. Naast het strijden is er voor de ridders gelukkig ook nog tijd voor komisch vermaak.

Arthur Bouwman van Empire Events Amsterdam, de organisator, stelt vast dat de behoefte aan geschiedenis groeit, en speelt daar op in. ''Op dit festival kunnen de kinderen de geschiedenis zelf een beetje ervaren. Ze kunnen kennismaken met oude ambachten en zelf bijvoorbeeld een schild schilderen, of een snelle opleiding tot schildknaap volgen,'' zegt Bouwman. ''Zo kunnen ze de geschiedenis proeven.

Dat maakt veel meer indruk dan een geschiedenisboek. Daarom is dit festival uniek. Daarnaast zijn er naar onze mening in Amsterdam te weinig evenementen waar je met het hele gezin naartoe kunt. We hebben de prijzen laag gehouden, zodat het festival voor iedereen toegankelijk is.''

Empire Events Amsterdam werkt samen met de stichting Doe Een Wens. Tijdens het festival worden wensen vervuld van kinderen met een levensbedreigende ziekte. Bouwman verwacht zo'n tienduizend bezoekers, zegt hij. ''Dertig procent van de kaarten is al verkocht.'' (SUNA FLORET)

Romeinen, Kelten, Vikingen en ridders zullen demonstraties geven over de leefwijze in hun tijd. Foto Arthur Bouwman Beeld
Romeinen, Kelten, Vikingen en ridders zullen demonstraties geven over de leefwijze in hun tijd. Foto Arthur Bouwman
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden