Update

Eén week lang in Het Parool: Goudkoorts op de Zuidas

Een onderzoeksserie over hét zakencentrum van Nederland, onderdeel van een miljardenplan voor een nieuwe stadswijk. Zeven dagen lang nieuws en achtergrondartikelen: over het onverwoestbare geloof in een prestigieus project, het imperium van een Amsterdamse topambtenaar, de vastgoedfraude en de stammenstrijd tussen de hoofdstad en Den Haag.

Kantoorpersoneel loopt in de zon aan de Zuidas in Amsterdam. Beeld ANP
Kantoorpersoneel loopt in de zon aan de Zuidas in Amsterdam.Beeld ANP

De bomen groeiden eind jaren negentig tot in de hemel toen Amsterdam begon aan 'het project van de eeuw': de Zuidas, een nieuw stadshart dat zou verrijzen boven op de snelweg, de metro en het spoor. Klein Manhattan, werd het al genoemd. Ruim tien jaar later is de Zuidas het zakencentrum van het land, maar ook de achtertuin van de stad: overdag domein van strakke pakken, 's avonds verweesd. Van het gedroomde miljardenplan resteert een uitgeklede versie in een door de vastgoedfraude besmet gebied.

Vandaag
Vandaag deel 7 (slot), waarin vastgoedconsultant Hans van Tartwijk na het bekend worden van de vastgoedfraude van favoriete partner van de gemeente verwordt tot paria. Ook topondernemer Joop van den Ende breekt met Van Tartwijk. In Het Parool gaat Van Tartwijk, voor het eerst sinds zijn aanhouding bijna vijf jaar geleden, in op de fraude en zijn veelsproken relatie met de Amsterdamse topambtenaar Jan Stoutenbeek.

Verantwoording
Voor de zevendelige serie over de Zuidas is de afgelopen vier maanden gesproken met ruim veertig direct betrokkenen, met sommigen meerdere keren. De gesprekken waren doorgaans op achtergrondbasis. Ter verificatie van de feiten hebben mensen vooraf inzage gehad in voor hen relevante passages. Daarnaast is geput uit vertrouwelijke documenten, veelal afkomstig van betrokkenen. Ook is geput uit openbare stukken, artikelen van verschillende dag- en weekbladen en eigen observaties. Jan Stoutenbeek weigerde medewerking. Hans van Tartwijk wilde niet in gaan op inhoudelijke vragen over zijn nog lopende strafzaak.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden