Plus

Een vos is in de stad altijd verdwaald

In de binnenstad zijn twee loslopende vossen gesignaleerd, een omgeving waar je ze niet vaak (levend) ziet. Geen paniek, zegt stadsecoloog Martin Melchers: 'Zij zijn banger voor ons dan wij voor hen.'

Eva Hofman
De op de Haarlemmerweg aangereden vos in de tuin van stadsecoloog Martin Melchers Beeld Dingena Mol
De op de Haarlemmerweg aangereden vos in de tuin van stadsecoloog Martin MelchersBeeld Dingena Mol

In de afgelopen weken zijn twee loslopende vossen gesignaleerd in de stad: een op de Marnixstraat, een andere in de Jordaan. "Mensen vrijen het hele jaar onvermoeibaar door, vossen doen dat alleen tussen oktober en februari," zegt stadsecoloog Martin Melchers.

"Tijdens de paartijd worden de territoria herverdeeld, en autoritaire mannetjes jagen de andere vossen naar minder fijne leefgebieden." Zo'n leefgebied is bijvoorbeeld de binnenstad van Amsterdam.

Elke dag een vos
Volgens Melchers zijn er altijd wel vossen in de stad: "In het Rembrandtpark zit er eentje, en in het Vondelpark ook. Ze horen helemaal niet thuis in Amsterdam, maar het zijn er best veel. Als ik zou willen, zou ik elke dag een vos kunnen zien."

Een paar jaar geleden groeide het aantal vossen in de binnenstad plotseling. "Toen de tramtunnel naar IJburg openging, vluchtten sommige vossen er naar binnen. Vervolgens stonden ze ineens midden op het Centraal Station. De meeste werden meteen overreden."

"Een vos in de binnenstad is een dier in nood. Hij is daar in principe altijd verdwaald. Uit een gebied met gesloten bouwblokken kan hij niet zomaar weg, en dan raakt hij in paniek." Bij Melchers is toevallig net een overreden vos gebracht, geschept op de Haarlemmerweg. "Een overgang van een groen gebied naar de bebouwde omgeving, daar gaat het vaak mis."

Protocol
Voor een dier in nood geldt bij de gemeente een zorgplicht. Melchers werkte destijds als stadsecoloog bij de gemeente Amsterdam. Vanwege het toegenomen aantal vossen in de stad stelde hij een speciaal protocol op.

"Het dier moet worden opgehaald met de dierenambulance. Vossen brengen we naar dierenopvangcentrum de Toevlucht in de Bijlmerweide. Als ze ten oosten van de Amstel worden gevonden, gaan ze daarna naar het Diemerpark. Vossen gevangen ten westen van de Amstel gaan naar het Westelijk Havengebied."

In Noord mogen de vossen gewoon los blijven lopen. Ze brengen ook voordelen met zich mee. Muizen, ratten en - het belangrijkst - konijnen zijn hun vaste prooi. Daarvan zijn er in het havengebied en Noord veel te veel.

De twee vossen van afgelopen maand zijn opgevangen door de dierenambulance. Eén bleek weinig mensenschuw en had te eten gekregen van omstanders. Mogelijk woonde hij zelfs bij iemand thuis, als 'tam' huisdier.

Hondsdolheid
Volgens directeur van de Dierenambulance Margje de Jong zijn vossen nooit tam. "Een vos is een wild dier. Word je gebeten, dan zit je zomaar een dag in het ziekenhuis voor hechtingen en een hele cocktail aan inentingen, zoals bijvoorbeeld tegen tetanus en hondsdolheid."

Van de reddingsactie van de dierenambulance is een filmpje online geplaatst. Van sociale media kwam kritiek op de hardhandige manier waarop een medewerker de vos vastpakte. Onterecht, volgens Melchers.

"Om een vos te vangen, moet je hem heel stevig vastpakken. Anders vangt hij jou. Ze bijten erg hard, dus je laat hem makkelijk los in een reflex." De Jong is het daarmee eens. "Ze bijten zelfs door onze speciale handschoenen heen. Het ziet er misschien knullig uit, maar de vos is er zonder schrammen vanaf gekomen."

De Jong waarschuwt voor het jachtinstinct van de vos. "In Engeland zijn wel eens meldingen geweest van baby's die aangevallen werden. De vos is liever lui dan moe, dus hij gaat eerder voor een baby dan dat hij achter een konijn aan rent."

Volgens Melchers is dat onzin. "Voor mensen zijn vossen doodsbang. Natuurlijk kunnen ze in een onbewaakte kinderwagen gaan snuffelen. Maar als je als ouder je kinderwagen zomaar ergens laat staan en dan wegloopt, ga je volgens mij zelf in de fout."

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden