PlusAchtergrond

Een vogeltje boven je lichtknop? Vraag het de muurkunstenaar

Wie echt iets origineels in huis wil, huurt een muurkunstenaar in. Van muurbloempjes tot slaapkamergraffiti: voor deze schilders is elke witte wand een leeg canvas.

Rianne Griffioen van Hallo Vogel: “De vrouw van dit huis had een geschilderd vogeltje cadeau gekregen van haar man. Ze vond het maar wat moeilijk om een keuze te maken, maar uiteindelijk is het een roodborstje op de deurpost geworden. Zodra de vogel af was, zei ze: ik wil er nog een. Ter plekke heb ik nog een huismusje op de lichtknop geschilderd. Ze waren erg blij. Mijn muurschilderingen zijn vrolijke grapjes in huis die je opeens ergens ziet zitten.”Beeld Lin Woldendorp

Stein Koning (35) jaagt er met zijn broer Wessel (38) elke week ­ontelbaar veel spuitbussen doorheen. Graffitispuiten doen ze al ruim twintig jaar, waarvan de laatste veertien jaar professioneel. Stein: “We waren heel actief op straat, hier in Amsterdam. Toen zijn we gruwelijk tegen de lamp gelopen en hebben we veel geld moeten betalen. Toen dachten we: we maken mooi werk, misschien ­kunnen we hier op professioneel vlak wat mee doen.”

Nadat de broers werden gevraagd om ‘een kamertje’ van een vriend te spuiten stroomden de aanvragen binnen. Zowel Wessel als Stein heeft inmiddels zijn baan opgezegd en samen focussen zij op het commercieel beschilderen van binnenmuren. Ze versieren kinderkamers, woon­kamers, hallen en keukens. Maar ook kroegen, studentenverenigingen en de muren van de Heineken Experience. Stein: “We doen aardig wat bedrijven, maar particuliere opdrachten zijn het leukst. Het is waanzinnig om samen met mensen tot een ontwerp te komen waar ze vervolgens de hele dag tegenaan kijken.”

Als een tatoeage

Een muurschildering nemen is als het laten zetten van een tatoeage: het kiezen van een ontwerp kost tijd, net als het laten zetten. Verwijderen? Dat doe je niet zo snel. Tenzij je – in het geval van een muurschildering – gaat verhuizen. Dat weet Habiba Doorenbos (39) als geen ander. Zij ­verhuisde onlangs van haar atelierwoning in Noord naar een nieuw huis in Oost. Haar allereerste muurschildering kon niet mee. “Ik baal er nog steeds van,” zegt ze. “Het werk ­beslaat de gehele lengte van de muur. Je ziet voeten, die dansen tussen algen en vissen. Uit die voeten groeit uiteindelijk een boom. Ik ben er máánden mee bezig ­geweest, met het idee dat ik nog veertig jaar in dit huis zou wonen. Toen moest ik weg. Gelukkig hoefde ik ’m niet over te schilderen van de woningbouw. Maar ik durf er niet langs te fietsen om te kijken of ie er nog staat.”

Doorenbos heeft een achtergrond als illustrator, en maakt geboortekaartjes en schminkt op feestjes voor de kost. Steeds vaker wordt ze ingeschakeld voor het versieren van muren. Zo maakte ze voor een babykamer een boom met gigantische wortels, zoals die in Zuid-Amerika voorkomt. De boom groeit als het ware om kastjes aan de muur heen, waar tropische vogels omheen fladderen. ­“Samen met mijn opdrachtgevers kijk ik wat het beste bij hen en bij het interieur past, maar waar ik óók plezier aan beleef,” zegt Doorenbos. “Soms ben ik dagen achter ­elkaar bezig met een muurschildering. Ik ga niet zomaar Disneyfiguren zitten overtrekken.”

De meeste muurschilderaars hebben het niet zo op overtrekken. Ze komen het liefst tot een origineel ontwerp, in samenspraak met hun opdrachtgevers. Doorenbos begint met het maken van een schets. Soms heel precies, de andere keer wat losser. Ze maakt eerst een foto van de muur in kwestie en ‘plakt’ in Photoshop de muurtekening erin, ­zodat ze aan haar klanten kan laten zien hoe het wordt. Ook Stein en Wessel werken zo. Stein: “Zo voorkom je ­teleurstellingen. Het komt nauwelijks voor dat iemand zegt dat hij het écht niet mooi vindt. En mocht dat het geval zijn, dan spuiten we het zo over.”

Roodborstje

Rianne Griffioen (38) gaat net weer iets anders te werk. Zij schildert natuurgetrouwe vogels. Dat begon in haar winkel UpNew aan de Haarlemmerweg, waar ze met haar ­collega’s oude meubels opknapte. De flamingokast die zij maakte, vond gretig aftrek. Griffioen: “Toen vroegen mensen of ik zo’n vogel ook niet bij hen thuis kon schilderen. Zo kwamen mijn vogels van het kastje op de muur.”

Na drie jaar sjouwen met kasten was het een luxe om ­gewapend met slechts een rugtasje naar een klant te fietsen en een vogel te schilderen. Griffioen schildert ze altijd op een plek waar ze kunnen ‘landen’. Soms op een geschilderd takje, maar meestal op een deurpost of lichtknop. Plekken waar zo’n vogel even, bij wijze van spreken, kan uitrusten.

Inmiddels heeft Griffioen met haar bedrijf Hallo Vogel meer dan honderd vogeltjes geschilderd. De huismus en het koolmeesje zijn populair, maar er wil ook nog weleens een exoot langs­komen. “Het komt regelmatig voor dat er een heel verhaal achter zo’n vogeltje zit. Het roodborstje staat vaak symbool voor een overleden persoon. Terwijl ik het schilder vertellen mensen waarom het vogeltje

zo’n speciale ­be­tekenis heeft,” zegt Griffioen. “Maar minstens zo bijzonder was de oranje troepiaal die ik laatst heb gemaakt voor iemand die in verwachting was van haar eerste kind. Ze was opgegroeid in Curaçao, waar de

troepiaal veel voorkomt. Door de vogel in de baby­kamer te laten schilderen wil ze die achtergrond aan de baby meegeven.”

Habiba Doorenbos van Illustrate My Day: “Voor deze babykamer wilde ik iets bijzonders maken. Ik had al vrij snel sterk het idee dat ik iets ronds wilde maken, een doorkijkje naar een landschap. Maar alleen een landschap is zo saai, dus kwamen er beren bij. Die hebben iets mythisch, maar zijn ook zacht. De opdrachtgevers gaven aan dat zij een bepaalde kleur groen zo mooi vonden. Die heb ik als basis gebruikt. Uiteindelijk waren ze zo blij met het werk dat ze het als hun geboortekaartje hebben gebruikt.”Beeld Lin Woldendorp

Wat kost dat?

Wie een vogeltje door Griffioen laat schilderen, is vrij snel klaar. De schildering staat er binnen een uur op – als het om een klein vogeltje gaat. Ze rekent 125 euro. Doorenbos hanteert een uurprijs en geeft een indicatie hoe lang het ongeveer duurt. “Hoe ingewikkelder het werk, des te langer het duurt. De prijzen lopen uiteen van 280 euro voor een muur met simpel kleurverloop tot 1170 euro. Dat was een muur waaraan ik zo’n 24 uur lang heb gewerkt.”

Graffiti droogt snel, en dus zijn de broers Koning vaak binnen een dag klaar. “Hoeveel dat kost? De prijzen voor particulieren liggen ongeveer tussen de 350 en 1500 euro. We hebben muren gedaan bij mensen in een woonwagenkamp, bij criminelen en bij hele rijke mensen. Ze hebben één ding gemeen: ze durven gewaagde keuzes te maken. Want dat doe je als je voor een muurschildering kiest.”  

Stein Koning van Ikwilgraffiti: “Dit werk hebben we inmiddels tien jaar geleden gezet. Het is een kinderkamer, met grote letters in graffitistijl. Voor die letters zijn we teruggegaan naar de basis, daar waar graffiti vandaan komt. Het is een kleine ruimte, dus het moest niet te overheersend zijn, maar wel stoer. Ik vind het te gek dat het er na tien jaar nog steeds staat. Het jongetje voor wie wij het toentertijd maakte is inmiddels een jaar of twintig.”Beeld Lin Woldendorp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden