Een videotour in gebarentaal in Het Rijksmuseum

Het Rijksmuseum heeft sinds deze week een videotour in gebarentaal. Roos (32) en Martine (35) Wattel van Wat Telt! produceerden hem.

Beeld Shutterstock

Sinds 2016 is het Rijksmuseum aangesloten bij Musea in Gebaren en zijn er maandelijks rondleidingen voor doven en slechthorenden. Is daar veel belangstelling voor?

“Ja, de laatste rondleidingen door de tentoonstelling Alle Rembrandts ­waren allemaal uitverkocht. Deze rondleidingen gaan overigens altijd over tijdelijke tentoonstellingen, de nieuwe videotour is een permanente multimediarondleiding langs de hoogtepunten.”

Betekent deze videotour dat de maandelijkse rondleiding verdwijnt?

“Nee, de videotour en de rondleiding met een dove gids vullen elkaar aan. Een rondleiding met een gids is erg fijn voor dove en slechthorende ­bezoekers, omdat zij daar vragen kunnen stellen en ze in een groep de interactie kunnen aangaan over kunstwerken.”

Wat zijn de grootste problemen bij het maken van een videotour voor een smartphone?

“De beelden zijn in ‘portrait’ formaat, waardoor we de ­video’s ook ‘staand’ moesten opnemen. Dit beperkte de gebarenruimte enigszins.”

Hoe beeld je de Nachtwacht uit?

“Je splitst het woord naar twee woorden: ‘nacht’ en ‘wacht’. ‘Nacht’ beeld je uit door de ene hand vanaf het voorhoofd over het oog te ‘sluiten’ ­zoals wanneer het ’s nachts donker wordt. ‘Wacht’ door de andere hand met de duim omhoog op de borst te plaatsen en twee keer op de borst te ‘tikken’ als geweer op borst.”

Deze videotour is in de Nederlandse gebarentaal. Komt er ook een in de Engelse?

“Het Rijksmuseum wil in de toekomst ook een tour in International Sign ontwikkelen, een gebarentaal die vergelijkbaar is met Esperanto.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden