Plus Blikvangers

Een verwijzing naar het jongetje dat een overstroming voorkwam

De stad staat vol met kunst, van wereldvermaarde kunstenaars tot anonieme beeldhouwers. Wat zijn de verhalen achter deze beelden? Vandaag: Light Sculpture.

Light Sculpture kan een hommage zijn aan de Nederlander en de zee Beeld Tammy van Nerum

Hoogbouw, tegenwoordig kijken we er niet meer van op in Amsterdam. Nog even en op de noordwestpunt van het Zeeburger­eiland verrijst een Mokums Manhattan. Eind jaren tachtig was het nog heel wat dat op het Nassauplein een flatgebouw van wel acht verdiepingen werd neergezet.

Het gebouw met licht gebogen gevel is geheel in de stijl van die tijd. Welke architect zou het vandaag de dag nog in zijn hoofd halen een gebouw te ontwerpen in de kleuren spekjesroze en zeegroen?

Die kleuren keren terug in het door Noel Harding ontworpen lichtsculptuur op het dak. Light Sculpture is de officiële titel, wat er alles mee te maken heeft dat Harding werd geboren in Engeland.

Het kunstwerk kwam er op voorspraak van het comité Kunst in Mokum. Het gezichtsbepalende flatgebouw, indertijd een van de hoogste gebouwen in de omgeving, verdiende een artistiek accent.

Glazen constructie
Dat pakte nogal groot uit. Twee jaar na de oplevering in 1992 schreef De Groene Amsterdammer dat Hardings lichtsculptuur zo ruim was bemeten dat het woonblok zelf erdoor werd gereduceerd tot een bescheiden roze sokkel.

Evengoed is vanaf de straat moeilijk te zien wat er nu precies op het dak staat. Vanuit de trein naar en van Haarlem is het zicht beter en zijn een roze balk op vier dragers te onderscheiden, alsmede een waterbak en daar weer naast nog een glazen constructie met een afbeelding van een menselijke arm. 's Avonds is het geheel verlicht.

Light Sculpture

Sinds 1992
Kunstenaar Noel Harding
Waar Nassauplein

In gedachten horen we de stemmen van Theo en Thea: 'Waar gaat het eigenlijk over, Thé?' Noel Harding kan die vraag niet meer beantwoorden, want die overleed twee jaar geleden in Canada. Daar woonde hij het grootste deel van zijn leven.

Hansje Brinker
In de tijd dat hij lesgaf aan de kunstacademie van Enschede maakte hij het lichtsculptuur voor het Nassauplein. Wat hij er mee wilde verbeelden was - lezen we op een website - 'The life of Dutch people in reference to the sea.'

Als buitenlanders en zeker die van het Engels sprekende soort het hebben over Nederlanders en de zee, komt al snel Hansje Brinker ter spraken. Het verhaal gaat dat ook het kunstwerk van Harding een verwijzing is naar het jongetje dat een overstroming voorkwam door zijn vinger in een gat in een dijk te steken.

Duidelijk is in elk geval dat de roze balk in de richting van de Noordzee wijst. In die bak met water laat zich makkelijk een verbeelding van diezelfde zee herkennen. En die gespierde arm, dat zijn wij Nederlanders, die de vaak gevaar­lijke zee weten te beheersen.

Bekijk het overzicht met alle blikvangers uit deze serie

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool.nl.