Plus

Een vast nummer bij elk aidscongres: de protestmars

Een vast nummer bij elk aidscongres is een protestmars. Maandag trok die door Amsterdam. 'In Colombia zouden ze lelijke dingen naar ons roepen.'

Malika Sevil
De protestmars van AIDS2018, met prinses Mabel (tweede van rechts), trok maandag door het centrum van Amsterdam Beeld Patrick van Katwijk/ANP
De protestmars van AIDS2018, met prinses Mabel (tweede van rechts), trok maandag door het centrum van AmsterdamBeeld Patrick van Katwijk/ANP

Een doorgewinterde activist laat zich niet door een hittegolf weerhouden. Dus torst Michèle Meyer (53) uit Zwitserland, met het zweet op haar voorhoofd, een mand met bloemen mee op haar rug.

Verder draagt ze een enkellange geborduurde rok, en een bord: 'Beschuldig niet, generaliseer niet, stigmatiseer niet'. Aan de ander kant van het bord heeft ze 'geen grenzen' in zelfgeknipte letters geplakt. "Als je aids wilt stoppen, moet iedereen toegang krijgen tot goede medicatie. Ook in arme landen."

Meyer staat op het Amstelveld op een paar stevige sandalen, die goed van pas komen tijdens de Towards Zero Together AIDS-walk, die maandagmiddag werd gelopen van het Amstelveld, via de Vijzelgracht naar de RAI, waar deze week het grote congres AIDS2018 wordt gehouden.

"Ik kreeg mijn diagnose in 1994, twee jaar voordat er effectieve medicatie was. Ik ben er nog! Ik vier dat ik nog in leven ben. Maar ik sta hier ook met een verdrietig statement. We zijn namelijk ook veel geliefden kwijtgeraakt. Deze bloemen zijn voor hen."

Groeiende epidemie
Het Amstelveld stroomt vol. De deelnemers zoeken een plekje in de schaduw. Het is een bont, internationaal gezelschap. Er is ook een club uit Oekraïne. Volgens het Aidsfonds is ­Oekraïne het land met de snelst groeiende aids­epidemie in Europa.

Volgens schattingen zijn er nu 240.000 - met name jonge - Oekraïners geïnfecteerd. "In een land met een grensconflict met Rusland en economische problemen is het lastig een epidemie te bestrijden, maar we doen wat we kunnen," zegt Anastasia Dieieva (26) van de hulporganisatie 100% Life.

Prinses Mabel is er ook. Ze draagt een zwart T-shirt met de tekst: 'hiv positive', omdat ze 'solidair is met iedereen die geïnfecteerd is met hiv'. Prinses Mabel is een vast gezicht op het congres, waar ze spreekt namens Girls not Brides, de organisatie die wereldwijd strijdt voor het uitbannen van kindhuwelijken.

Politieke wil
Mabel benadrukte dat je aids niet uit de wereld krijgt, zonder politieke wil. En die politieke wil ontbreekt nog steeds op veel plekken.

Als de stoet in beweging komt, beent Yaneth del Pilar Valencia Lerma stevig door. De vrouw heeft een opvang in Colombia voor vrouwen met hiv. "Meestal krijgen ze het via hun vreemdgaande mannen," zegt ze.

Lerma kijkt naar de fietsers en de automobilisten die keurig wachten tot de stoet van honderden tot duizenden mensen voorbij is. "In Colombia zouden ze lelijke dingen naar ons roepen." Om daar na een korte stilte aan toe te voegen: "Ik moet toch eens op zoek naar een Nederlandse man."

Eenmaal terug bij de RAI staat Ron van Zeeland de menigte op te wachten. Waarom hij niet liep? "Hakken," zegt hij en hij steekt een voet met een zwarte pump vooruit. "Daar red ik het niet op."

Andere boodschap
Ron is vandaag Clementia Maculanda, zuster van de orde van The Sisters of Perpetual Indulgence. Hij draagt een nonnenkleed, althans een afgeleide daarvan met netkousen en een 'open ruggetje'. Op zijn oogleden heeft hij de regenboogkleuren aangebracht en in zijn oren hangen enorme peacetekens. "Ik ben hier met een zuster uit Londen."

Volgens Van Zeeland stammen de eerste 'zusters' uit de aidscrisis van de jaren tachtig. "Wij zusters zeggen: ga heen en zondig. Dat is een andere boodschap, dan: je hebt iets zondigs gedaan. Als je kwetsbare groepen, sekswerkers, de transgenders, drugsgebruikers, blijft stigmatiseren, zullen die mensen moeilijker bereikbaar zijn voor hiv-tests en medicatie."

Maculanda gaat achter haar zuster aan, die verderop in de schaduw staat. Onderweg slaat ze een kruis: "U bent gezegend."

240.000

In Oekraïne zijn 240.000 mensen geïnfecteerd met hiv – met name jongeren.

Tien miljoen euro extra

Het kabinet trekt nog eens tien miljoen euro uit voor groepen met een groot risico om hiv op te lopen. Dat maakte minister Sigrid Kaag van Ontwikkelingssamenwerking gisteravond bekend tijdens de officiële opening van AIDS2018.

Het geld gaat naar het voorkomen van nieuwe besmettingen en het verstrekken van meer aidsremmers in bijvoorbeeld Oost-Europa, Centraal-Azië, het Midden-Oosten en West- en Noord-Afrika, waar de epidemie weer oplaait. Nederland besteedt al ongeveer 430 miljoen euro om mensen in ontwikkelingslanden te beschermen tegen de gevaren rond seks, zwangerschap en geboorte.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden