Een uitbundig dromend talent

AMSTERDAM - De Nederlandse modewereld kan er kort over zijn: Onwerkelijk. ''Die jongen ging als een tierelier, hij had het eindelijk helemaal voor elkaar", zegt Pascal Zantman, manager van de Zantman Modegroep die Percy Irausquin (39) vorig jaar heeft ingelijfd. De ontwerper werd gisteren dood aangetroffen in de badkamer van zijn huis. Arubaanse media melden dat hij zou zijn uitgegleden in de badkamer.

''Donderdagochtend kwam hij niet opdagen, dat is niets voor hem", aldus Zantman. ''Zijn ex-vriend is meteen naar hem toegegaan en heeft hem toen in de badkamer gevonden." Medische deskundigen doen onderzoek naar de precieze doodsoorzaak.

''Men denkt dat er sprake is van een hersenbloeding, maar dat moet nog worden bevestigd", zegt Zantman. Zijn familie is op Aruba bijeen om de uitvaart te regelen. Het is nog onbekend of die op Aruba of in Amsterdam plaats gaat vinden.

Nog niet zo lang geleden toonde Percy Irausquin zijn nieuwste collectie tijdens Amsterdam Fashion Week. Vol enthousiasme, want zo was Percy Irausquin.

Enthousiast, levendig, gedreven, attent. Een brok energie. Het enthousiasme waarmee Percy je kon begroeten was innemend - zeker in het modewereldje waar geregeld hooghartig in de lucht wordt gekust bij wijze van groet.

Klanten waren dol op hem, en op de aandacht die hij hen gaf. Wijt het aan zijn achtergrond: hij groeide op in een vrouwengezin, met vijf zussen om zich heen. Drie van zijn zussen werden ooit tot miss verkozen. Als kind keek Percy Irausquin liever naar het toneel dat gepaard gaat met zo'n verkiezing dan naar een voetbalwedstrijd. En op de ogen van zijn teddybeer Tata, smeerde hij mascara. Met andere woorden: Percy Irausquin was een vrouwenman, vrouwen durfden zich kwetsbaar bij hem op te stellen. ''Ik ben niet van de ingewikkelde ideeën, ik wil de wereld mooier maken. Ik wil vrouwen mooier maken", zei hij eens toen ik hem naar zijn signatuur vroeg.

Percy Irausquin werd geboren in Willemstad. Negentien jaar geleden - hij was twintig - kwam hij in zijn eentje naar Nederland om zijn droom na te jagen. Modeontwerper worden. Van prinsessenjurken. Op Aruba had hij na de mavo een paar jaar in modezaken gewerkt om aan geld te komen voor een ticket. Hij begon op de Sint Joost Academie in Breda en stapte over naar de Gerrit Rietveld Academie. 'Over-the-top-Percy' werd hij in zijn studententijd genoemd. Want in de tijd van grunge en minimalisme was Percy - op dat moment helemaal into Versace - een buitenbeentje. Eigenzinnig. Terwijl iedereen in een spijkerbroek met gaten liep, droeg Percy een broek van Versace, met zonnetjesprint.

Net na zijn afstuderen probeerde hij een jaar lang tevergeefs voet aan de grond te krijgen met zijn eigen label. Vervolgens meldde hij zich aan bij de masteropleiding aan het Fashion Institute Arnhem. Hij zat er nog geen half jaar toen hij in 2002 de Frans Molenaar Coutureprijs won, met een collectie die was gebaseerd op het werk van zijn grote voorbeeld, Cristobal Balenciaga. Sindsdien ging het hard met Percy Irausquin. In 2005 gaf hij voor het eerst zelfstandig een show tijdens Amsterdam Fashion Week en binnen een paar seizoenen golden zijn shows als het hoogtepunt van de Amsterdamse modeweek. Al was het maar omdat er zoveel bekende Nederlanders afkwamen op de on-Hollandse glamour van de Arubaanse modeontwerper.

Percy was een dromer. Soms zelfs een fantast. Vroeg je hem naar zijn laatste collectie, dan wist hij het gesprek binnen een paar minuten op de aankomende Oscaruitreikingen te brengen. Om vervolgens uit te wijden over hoe het de totaal onbekende Elie Saab gelukt was om half Hollywood in zijn jurken te hijsen en waarom Percy uit Amsterdam dat dan niet zou kunnen. Voor Percy - zo leek het soms - was het leven een sprookje.

Hij is wel eens onderuitgegaan met zijn blinde enthousiasme. Toen modeondernemer Steve te Pas zich begin vorig jaar, nog geen twee jaar na het begin van de samenwerking, terugtrok, heeft Percy een paar maanden depressief thuisgezeten. Maar sinds hij onder contract stond bij de Zantman Modegroep was er van de zakelijke malheur niets meer te merken. Percy telde weer mee in modeland.

Nog voor het einde van dit jaar zou Percy zijn eigen salon openen, ergens in het centrum van Amsterdam. ''Dat gaat door", verzekert Pascal Zantman. ''We weten nog niet hoe we het gaan doen, maar we geven zijn handschrift niet op. Zijn team bestaat inmiddels uit vijf mensen die zijn werkwijze heel goed kennen. Zo houden we hem in leven.'' (BREGJE LAMPE)

Foto Jan van Breda, website: www.janvanbreda.com

Percy was een dromer. Soms zelfs een fantast. Vroeg je hem naar zijn laatste collectie, dan wist hij het gesprek binnen een paar minuten op de aankomende Oscaruitreikingen te brengen. Foto Jan van Breda Beeld
Percy was een dromer. Soms zelfs een fantast. Vroeg je hem naar zijn laatste collectie, dan wist hij het gesprek binnen een paar minuten op de aankomende Oscaruitreikingen te brengen. Foto Jan van Breda
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden