Patrick MeershoekBeeld Artur Krynicki

Een troost voor de Baarsjes: het gevecht met de mug is van alle tijden

PlusPatrick Meershoek

De getroffen bewoners van De Baarsjes blijven nog even aangewezen op de theedoek, de stofzuiger en de citroengeranium. Een onderzoek van Buro Regen & Water naar de muggenoverlast in de omgeving van de Vespuccistraat heeft geen duidelijke oorzaak opgeleverd, laat staan het begin van een oplossing voor de onrustige nachten.

Dat is een teleurstellende ­conclusie van een diepgaand onderzoek. Dat laatste is niet overdreven: het rapport begint met een beschrijving van de vorming van de veenlagen in de laatste ijstijd, en werkt zich dan langzaam een weg naar de tegenwoordige tijd, inclusief een verslag van het participatie­proces met de lek geprikte bewo­ners.

Op twaalf adressen hebben de onderzoekers een huisbezoek gebracht, en ook daar werd bepaald geen half werk geleverd. Er werd gekeken naar ventilatieroosters, naar de vochtigheidsgraad van kruipruimten, naar de werking van de regenpijp en de staat van de riolering onder de woning. Een vraag op de con­trolelijst: is er voldoende ge­beugeld? En: is de loop van de ­riolering correct op afschot?

De eigenaar van een appartement vertelde de onderzoekers hoe hij strijd had geleverd met de muggen die uit de kruipruimte naar boven kwamen. Een nieuwe vloer, zeven nieuwe draagbalken en een grote hoeveelheid isolatiechips later bleek de overlast alleen maar groter. Het dichten van de werkvloer met piepschuim en purschuim maakte de woning uiteindelijk wel muggenvrij.

Het mag als troost dienen voor de bewoners dat het gevecht met de mug van alle tijden is. In de jaren dertig van de vorige eeuw maakten de kranten melding van enorme muggenwolken die vanaf het IJsselmeer naar de stad dreven. Uit Medemblik kwamen zorgelijke berichten over kwajongens die elkaar op straat bekogelden met ballen groene muggen die zij verzamelden van de vensterbanken.

Dat leidde in de dagbladen tot weinig geruststellende vergelijkingen met de sprinkhanen­plagen in Egypte. Dat was misschien overdreven, maar overlast was er wel degelijk. ­Bewoners van Zuid en West kwamen naar de raad om te klagen over de muggenproblematiek. In 1936 moest de Amsterdamse wielrenner Dirk Vermeulen een recordpoging afbreken vanwege de zoemende zwermen op de uitgestippelde route.

Om het probleem te beteugelen, kwam er een regeringscommissie onder leiding van professor Nico Swellengrebel. De Amsterdamse zoöloog had naam gemaakt met de bestrijding van de malariamug op Java, maar ook deze gigant kon nu weinig meer adviseren dan de ramen en deuren gesloten te houden en de muggen in huis te grazen te nemen met een met petroleum bevochtigd glas.

Een eeuw later is er weinig veranderd. Buro Regen & Water heeft een centrale klachten­registratie beloofd, en een handleiding voor bewoners om de mug te bestrijden. Als ik vast een tip mag geven: uitgeprint en opgerold vormt het teleurstellende rapport toch een machtig wapen tegen de kleine ellendelingen.

Reageren? patrick@parool.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden