Een tipje van de toekomst

Voor veel startende ondernemers is Noord een ideale locatie. Zo ook voor een paar jonge bedrijven die zich bezighouden met de energievragen van de toekomst.

Het kantoorpand aan de Distelweg in Amsterdam Noord, waarin sinds kort New Energy Docks (NED) zetelt, centrum voor duurzame innovatie en ondernemerschap, oogt weinig duurzaam. Veel grijze bakstenen, die bij de productie verschrikkelijk veel energie kosten, niet overal dubbel glas, een open trappenhuis met in de hal, vlak bij de buitendeur, een conventionele radiator en in de kantoorruimtes veel hard plastic.

''Klopt,'' zegt Toon Buddingh', de oprichter van het centrum. ''Maar we hebben wel een hele serie zonne collectoren op het dak staan. En in de gang hangt een meter waarop je kunt zien hoeveel energie we genereren.''

''Bij onze wekelijkse bijeenkomst hebben we het er ook vaak over: dat we hier met zijn allen de hele dag bezig zijn met duurzaamheid, terwijl we in zo'n ouderwetse omgeving werken. En we zijn het er ook allang over eens dat één van de dingen die we op termijn moeten doen, is verhuizen naar een nieuwe, echt duurzame plek.''

''Sterker nog: de gemeente en ING hebben al toegezegd dat zij aan een verhuizing naar een nieuw pand in Overhoeks, de voormalige Shelltoren aan het IJ, willen bijdragen. En dan kunnen we daar gelijk laten zien wat er allemaal al door New Energy Docks bedacht is.''

Want dat is wat bij NED vooral veel gebeurt: nadenken over wat duurzaamheid in de praktijk betekent. En vooral ook hoe je die ideeën vervolgens kunt omzetten in bruikbare concepten.

Een mooi voorbeeld vormt het bedrijf Orange Gas. Daar werkt men aan manieren om aardgas bruikbaar te maken als brandstof voor auto's. Dat kan al heel lang, alleen: het probleem zit hem in de distributie. Er moeten genoeg veilige plekken zijn om de gasauto van brandstof te voorzien. Daar werkt men bij Orange Gas aan.

Een ander voorbeeld is de Energieker.nl. Dat bedrijf verkoopt en installeert zonnecollectoren en -boilers. Maar wat ze daar vooral ook doen, is nadenken over de manier waarop die dingen nog slimmer kunnen en hoe ze in de markt gezet moeten worden. Over de problemen die de gebruikers hebben. Daarvoor worden nu door hen kant-en-klare pakketten ontwikkeld.

De bedrijven en ondernemers, die bij NED zijn aangesloten, in de wandelgang dockers genaamd, zijn allemaal starters die actief zijn op het gebied van nieuwe energie, energietransport, mobiliteit en stedelijke ontwikkeling - de vraagstukken waar het in de toekomst om gaat.

Buddingh': ''Fossiele brandstoffen raken, hoe je het ook wendt of keert, ooit echt op; een steeds groter deel van de wereldbevolking leeft in een stedelijke omgeving met alle bijbehorende problemen. De geschiedenis leert dat mobiliteit voor de ontwikkeling van de welvaart één van de belangrijkste sleutels vormt.''

Voor de bedrijfsvoering van NED hanteert Buddingh' een intussen op diverse terreinen beproefd concept: ''Zorg ervoor dat bedrijven die met gelijksoortige problemen bezig zijn, zo dicht mogelijk bij elkaar zitten, liefst in één goed geoutilleerd gebouw.''

''Zorg niet alleen voor een goede hardware, maar creëer ook een vruchtbare werkomgeving. Zorg dus voor informele ontmoetingsmogelijkheden, zoals netwerkborrels, praktijkavonden, conferenties en noem maar op. ''

Voor de startende ondernemers in de duurzame industrie biedt NED dat alles, en nog meer. Dankzij de steun van een groot aantal partijen, waaronder de Universiteit van Amsterdam, Shell, ING Vastgoed, stadsdeel Noord en Nuon, is NED in staat aan zijn dockers een heel pakket aan faciliteiten te bieden, waardoor ze niet alleen beter kunnen werken, maar ook voortdurend geïnspireerd worden.

De resultaten zijn tot nog toe zeer bevredigend. De meeste bedrijven die bij NED zijn aangesloten, draaien redelijk tot goed. En er zijn al een paar grote, gezamenlijke opdrachten binnengehaald. Zo is voor de Amsterdamse haven en duurzame energievisie opgesteld; een project waar bijna alle dockers aan hebben meegewerkt. (JOOST VERMEULEN)

Bij Orange Gas werkt men aan de distributie van aardgas voor auto's. Foto orangegas.nl
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden