Ruben Koops. Beeld Artur Krynicki
Ruben Koops.Beeld Artur Krynicki

Een tijger zonder tanden

PlusRepubliek Amsterdam

De stadsdeelcommissies zijn er om het stadhuis gevraagd en ongevraagd van advies te dienen. Maar je vraagt je toch af wat hun bestaansrecht is als zij niet eens meer worden betrokken bij de besluitvorming rond de meest voor de hand liggende dilemma’s.

Het nieuwste voorbeeld hiervan is de verdeling van het ­Stedelijk Mobiliteitsfonds, de pot geld waar alle parkeerinkomsten in stromen en waarmee de infrastructuur van de stad gefinancierd wordt. Het stadhuis besloot dit jaar dat uit dit potje ook een deel van de onderhoudskosten voor kades en bruggen gefinancierd moet worden, alsmede de Agenda Autoluw en nog wat projecten, hoofdzakelijk in de binnenstad.

Het gevolg is dat tientallen andere projecten door de hele stad, maar vooral buiten het centrum, geschrapt of uitgesteld worden. De vraag welke projecten door moeten gaan en welke wel even uitgesteld kunnen worden is bij uitstek te beantwoorden door de stadsdeeladviescommissies, die geworteld zijn in de buurten van de stad.

Maar dat gebeurde niet.

De stadsdeelcommissies moesten in deze krant lezen welke renovaties zijn uitgesteld. Routiniers zoals Jeroen Mirck, die al sinds 2010 namens D66 in Nieuw-West in de stadsdeelcommissie zit en deze week zijn afscheid aankondigde, worden er cynisch van. “Dacht het stadhuis dat ons advies niet nodig was, waarderen zij ons advies niet, of waren ze ons simpelweg vergeten?” vraagt hij zich af. Wat het antwoord ook is, het is allemaal droevig.

De bestuurders in de stadsdelen waren wel betrokken bij het maken van de keuzes. Zij zijn echter sinds 2018 niet meer gekozen door de inwoners, maar benoemd en fungeren sindsdien als een soort superambtenaren.

Opvallend: je ziet stadsdeelbestuurders sindsdien bijna nooit meer in de krant of op AT5 met een verfrissende of boze mening. Wie herinnert zich Achmed Baâdoud nog of Paul Slettenhaar nog, wijkbestuurders die met wisselend resultaat, maar altijd fel, vochten voor hun stadsdelen.

Mirck is niet boos, hij wist in 2018 dat de stadsdeelcommissie waarvoor hij op de kieslijst stond een tandeloze tijger zou zijn vergeleken met de stadsdelen en de bestuurscommissies uit het verleden.

Dat is wel anders bij zijn collega’s van Denk in de stadsdeelcommissie Nieuw-West. In september besloten zij om de vergaderingen in het vervolg te boycotten, omdat er niet naar hen zou worden geluisterd.

Deze week ventileerde commissielid Mohamed Alkaduhimi van Denk zijn frustratie in de gemeenteraad tijdens het inspraakhalfuur. Een machteloze volksvertegenwoordiger die tussen de gewone Amsterdammers de aandacht probeerde te trekken van de Stopera. Het beeld van een failliet stadsdeelstelsel stond als een huis.

Helemaal eerlijk is dit niet, want Alkaduhimi was vooral boos dat betaald parkeren in zijn stadsdeel wordt uitgebreid. Dit dossier is juist wel besproken in zijn stadsdeelcommissie maar uiteindelijk legde het stadhuis de bezwaren naast zich neer. Dat is van alle tijden en geen reden voor een boycot, hij heeft zijn adviesrol kunnen vervullen en profiteert politiek gezien juist van zijn tegenstem.

Mirck stapt op vanwege gezinsuitbreiding, hij was al een invaller voor iemand anders. Maar door de systematiek van het stelsel zal waarschijnlijk een PvdA’er zijn zetel innemen. Dit is in Oost ook al gebeurd. Een VVD-commissielid dat vertrok werd wegens een gebrek aan beschikbare partijgenoten opgevolgd door een SP’er. Een bizarre weeffout.

De kiezers hebben dus niet alleen gestemd voor een stadsdeelcommissie die genegeerd wordt door het stadhuis, de samenstelling verschilt nu ook van de verkiezingsuitslag. Dubbel genaaid zeggen ze dan in mijn stadsdeel.

Reageren? r.koops@parool.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden