PlusAnalyse

Een tien met een griffel voor vuurdoop Jozias van Aartsen

Een tien met een griffel. Een lager oordeel voor het eerste debat van waarnemend burgemeester Jozias van Aartsen met de gemeenteraad, zou onterecht zijn.

Van Aartsen lijkt op Van der Laan, vanwege zijn handigheid in het debat en het niveauverschil tussen hem en de raadsleden Beeld anp
Van Aartsen lijkt op Van der Laan, vanwege zijn handigheid in het debat en het niveauverschil tussen hem en de raadsledenBeeld anp

Amsterdam wilde ervaring, Amsterdam kríjgt ervaring. Met kalmte, een lach of een gebaar, behendig als een koorddanser, bracht Van Aartsen de benodigde rust in het stadhuis tijdens zijn eerste publieke optreden.

Het was eigenlijk de bedoeling dat de vuurdoop van Van Aartsen zonder al te veel ingewikkelde discussies van start zou gaan. Zo was een spoeddebat na een verhaal in Het Parool, over een vrouwelijke asielzoeker die met haar kind per ongeluk door de politie bij een kraakpand was afgezet, subtiel naar een andere raadscommissie verschoven.

Maar het bekende politieke gezegde 'Events, dear boy, events', van de Britse premier Harold Macmillan bleek gistermiddag van toepassing. Want twee uur voor aanvang van zijn eerste commissievergadering, kreeg Van Aartsen direct te maken met een potentiële crisis. Internationale spanningen laaiden op in in de stad, nadat een man met een Palestijnse vlag in zijn hand, de ruiten van een koosjer restaurant had ingeslagen.

Loyaliteit
Maar Jozias van Aartsen gebruikte de calamiteit om te laten zien waarom juist hij is ingehuurd voor deze moeilijke klus. De voormalig tweevoudig minister, VVD-fractievoorzitter in de Tweede Kamer en burgemeester van Den Haag, ging allereerst pal achter de politieagenten staan die de verdachte hadden aangehouden.

De politie had in de nasleep van het incident kritiek gekregen, omdat het op videobeelden leek alsof zij afwachtend waren tijdens de gebeurtenis. Maar Van Aartsen had niets dan lof voor de dienders. Zo verzekerde de tijdelijke burgemeester zich slim van de loyaliteit van het veiligheidsapparaat in de stad, en de politietop.

Vervolgens nam Van Aartsen vakkundig de zorgen van de gemeenteraad serieus. Hij noemde man en paard, door het incident direct te koppelen aan de woorden van president Donald Trump, die Jeruzalem woensdag erkende als hoofdstad van Israël, de bron van alle spanningen.

Extra waakzaamheid
Hij beloofde extra waakzaamheid, precies wat de raad op zo'n moment wil horen. En hij refereerde subtiel aan het telefoongesprek dat hij kort daarvoor met rabbijn Jacobs had gevoerd, als afgevaardigde van de joodse gemeenschap. Want deze oude rot weet dat geruststellen en verbinding zoeken ook een belangrijk onderdeel is van de burgemeestersportefeuille.

Ten slotte ontweek hij handig een discussie over een onhandige tweet van een wethouder, die het politieoptreden die dag wel ter discussie had gesteld. "U zult in mij geen waarnemend burgemeester vinden die de twitterij elke seconde volgt. Maar de feiten kunnen alleen maar tot de conclusie leiden dat de politie het goed heeft gedaan," waarmee hij ook dat politieke lontje uit het kruidvat haalde.

Van Aartsen lijkt op Van der Laan, vanwege zijn handigheid in het debat en het niveauverschil tussen hem en de raadsleden. Deze categorie stadsbestuurders is van een andere orde dan het gemiddelde raadslid.

Een belangrijk verschil is dat Van Aartsen het niet nodig lijkt te vinden om hier en daar een tikje uit te delen, zoals Eberhard de straatvechter dat graag deed. De man heeft een soort mildheid over zich, die hem door de wittebroodsweken van zijn waarnemerschap zal helpen.

Hoe behendig of bikkelhard deze Haagse heer (69) nog kan zijn, zal snel genoeg moeten blijken. Want de onrust in het Midden-Oosten is pas net begonnen en Pegida wil weer komen demonstreren. Maar Van Aartsen heeft zijn proeftijd glansrijk doorstaan.

Zie ook: Jozias van Aartsen moet vol aan de bak

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden