PlusBlikvangers

Een tekst om met aandacht te lezen

De stad staat vol met kunst, van wereldvermaarde kunstenaars tot anonieme beeldhouwers. Wat zijn de verhalen achter deze beelden? Vandaag: Gedenkteken Gerard Reve.

Het gedenkteken is bescheiden van opzet: drie luikjes in een lantaarnpaal Beeld Tammy van Nerum
Het gedenkteken is bescheiden van opzet: drie luikjes in een lantaarnpaalBeeld Tammy van Nerum

Op de bank die voor de lantaarnpaal is gezet, kun je natuurlijk lekker gaan zitten. En een beetje rondkijken. En als je dan toch per se op je mobiele telefoon wilt kijken, tover dan een tekst tevoorschijn om met aandacht te lezen.

Een tekst van Gerard Reve.

Genoeg moois om uit te kiezen, dunkt me. Een van zijn schitterende brieven bijvoorbeeld uit Op weg naar het einde of Nader tot U, de ­passage over de 'gevaarlijke waterkoningen' uit Werther Nieland. Of gewoon wat uit De avonden (over de kaalheid van broer Joop).

Moet het iets van Reve zijn, vraagt u zich af.

Jazeker! Je zit hier wel met je billen op een deel van het Gedenkteken Gerard Reve.

Drie luikjes
Die lange houten bank, omzoomd door een ­ligusterhaag, staat op het Waterspiegelplein, recht tegenover Van Hallstraat 25-II, het adres van het huis waar op 14 december 1923 Gerard Kornelis van het Reve werd geboren.

En, achterover leunend, nu maar kijken naar de rest van het Gedenkteken Gerard Reve. Maar... waar naar te kijken?

Nou, naar die zwarte lantaarnpaal dus. Daarin zijn drie luikjes aangebracht. En die luikjes moet je openslaan om dan het tweede deel van het gedenkteken te kunnen aanschouwen.

Achter de deurtjes komt drie keer Gerard Reve tevoorschijn. Eén keer als een citaat uit Nader tot U. Eén keer in de vorm van een foto van de grote volksschrijver, gemaakt door de beroemde fotograaf Rineke Dijkstra. En één als een foto van het huis aan de Van Hallstraat.

Huize Algra
Je moet wel van het bankje opstaan om de tekst goed te kunnen lezen en de foto's goed te kunnen bekijken. Daarbij kan het van pas komen dat de compartimenten verlicht zijn, zodat je ook 's avonds nog buiten van Gerard Reve kunt genieten.

Het gedenkteken, gemaakt door Margriet Kemper, is in 2006, op de sterfdag van de schrijver onthuld.

Gedenkteken Gerard Reve

Sinds 2006
Kunstenaar Margriet Kemper
Waar Waterspiegelplein (West)

Sluiten we af met het citaat uit Nader tot U: 'Huize Algra, vrijdagmiddag 17 juli 1964. Ik weet, dat ik nog veel verder, zo ver als maar enigszins mogelijk is, zou moeten terugkeren in het Verleden, en dat ik ten slotte zelfs zou moeten proberen de grens van de nog gestalte hebbende herinnering te overschrijden, want daarachter moet, van de verschrikking die "dit rampzalig leven" inhoudt, de verklaring te vinden zijn.'

'Misschien zal het me, als ik nog lang genoeg leef, en blijf volhouden, eens gelukken, zodat ik eindelijk de verregende, donkere beelden - soms nog in het per ongeluk tot stilstand gekomen apparaat door de gloeiende projeksielamp bijna geheel in druipende stroop veranderd - zal kunnen duiden.' Amen.

Dit zijn alle verhalen achter (on)opvallende kunst in de stad.

Wekelijks een overzicht van de nieuwste hotspots, uitgaanstips, films en restaurants in je mailbox? Schrijf je dan nu in voor de stadsgids-nieuwsbrief van Het Parool.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden