Column

Een symbool is een handig middel om te doden

null Beeld Jean-Pierre Jans (www.jeanpierrejans.nl)
Beeld Jean-Pierre Jans (www.jeanpierrejans.nl)

Een terreuraanslag op de politie in België is gelukkig verijdeld. Waarom de politie? Heeft de hermandad de profeet beledigd? Allah zelf? Niet dat ik weet. Wel weet ik dat er veel moslims bij de Vlaamse politie werkzaam zijn.

Ik kan dan maar drie redenen bedenken.

De extremistische jihadi's hebben het meest te vrezen van de politie. Die zit steeds achter ze aan, arresteert ze. Aan de andere kant: stel, je doodt de agenten op een bureau, dan heb je er hoogstens een paar vermoord. Het is niet echt effectief, al is het mogelijk dat je denkt: de overgebleven agenten durven ons nu misschien niet op te pakken.

De jihadi's zochten een makkelijk doel. Wat komt daarvoor in aanmerking? Iets wat niet wordt beschermd. Dat zou een politiebureau kunnen zijn, want de agenten zijn druk bezig iets anders te beschermen. Als dat straks zou blijken, dan valt dat tegen.

De politie vertolkt hier de rol van de overheid. Agenten zijn tenslotte overheidsdienaars. In dat geval zou een directe aanval op een willekeurig ­bureau in een kleine Belgische provincieplaats toch een symbolische aanval op de ­gehele rechtsstaat zijn. Ik ­geloof daarin het meest.

Extreme moslims zijn dol op symbolen en op symbool­vernietiging. 'We pakken het World Trade Centre, symbool van het kapitalisme en de Amerikaanse ­arrogantie.'

'We slaan de boeddhabeelden kapot.'

'We vermoorden de tekenaars die de Profeet durfden te tekenen.'

Een symbool is een handig middel. Het vertelt een compact verhaal, dat je dan niet hoeft te vertellen. Een persoon of een instituut kan ook een symbool zijn. Neem een vlag. Als je die verbrandt, verbrand je waar die vlag voor staat.

Jihadi's hebben de neiging geen mensen te zien, maar slechts symbolen. Daarom ­doden ze ook makkelijk. Ze doden Joden. Geen mensen. Ze doden Charlie Hebdo, waarin de Profeet werd beledigd. Geen mensen. Ze doden kapitalisten in het World Trade Centre. Geen mensen. Als je symbolen doodt plus mensen, dan kweek je uiteraard angst.

Angst voor alles, want willekeurig alles kan symbool worden: een vlag, een woord, een tekening, een museum, een straat, een synagoge, een theater, een beeld, een columnist, een regisseur, een cabaretier, een boek, een supermarkt, een regeringsgebouw, de politie. Een mens.

t.holman@parool.nl

Wil je reageren op deze column? Dat kan! Scroll (een beetje) naar beneden om een reactie te plaatsen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden