Plus

Een stukje import-Kopenhagen in Diemen-Zuid

Een grachtengordel in Diemen-Zuid, waar geen water te bekennen is? Het kan. De eerste bewoners betrekken volgende week een gedurfde nieuwe wijk.

Jaap Huisman
De handtekening van Soeters is herkenbaar, een architect die niet gelooft in een lange rechte straat Beeld Floris Lok
De handtekening van Soeters is herkenbaar, een architect die niet gelooft in een lange rechte straatBeeld Floris Lok

Hoewel de hele wijk pas over een jaar of twee helemaal opgeleverd zal zijn, trekken volgende week al de eerste bewoners in blok 1 van Holland Park. Wie de maquette in het informatiecentrum vlak bij metrostation Verrijn Stuartweg bekijkt, krijgt een indruk van de opzet.

De eerste blokken bevestigen het beeld van het type architectuur dat hier bedreven wordt. Eenvormigheid is taboe, de variatie van de grachtengordel triomfeert. Dat manifesteert zich in een bont palet aan baksteen, een bordesje hier en daar, en vrijwel overal een kroonlijst. Geen klok- of trapgevel, dat scheelt nog.

Slusseholmen
Overigens heeft niet de grachtengordel model gestaan voor Holland Park, maar Slusseholmen in Kopenhagen, een voormalig havenbekken met woningblokken in of rond het water. Denk Houthavens.

Moedig dat zo'n folkloristisch concept wordt losgelaten in de stadscoulissen (Diemen-Zuid) waar kansloze kantoren decennia lang de dienst uitmaakten. Daarvan zijn het Zorginstituut en The Circle overblijfsels, gebouwen die de architectuur een slechte naam hebben bezorgd. Introvert en anoniem.

Niemand die de potentie van dit terrein inzag, hoewel die er wel is: bereikbaar, groen en met een aansluiting op de metro. Je kunt hier beter wonen dan op het laatste eiland van IJburg, omdat in Holland Park tenminste niet gevreesd hoeft te worden voor een verkeersinfarct.

Ondefinieerbare gebieden
De handtekening van stedenbouwkundige Sjoerd Soeters is herkenbaar in Holland Park, een architect die niet gelooft in een lange rechte straat. Oostpoort, het nieuwe stadshart van Zaandam, de omgeving van metrostation-Noord in de toekomst - Soeters roert zich in Amsterdam op lastige, ondefinieerbare gebieden. Een prestatie. Maar een grachtengordel in Diemen-Zuid, waar geen rivier te bekennen is? Dat vraagt om enige verbeeldingskracht.

De grachtenhuizen-nieuwe stijl zullen op sommige plaatsen in het water staan, er komen bruggetjes, en ja, er is een kromming in het straten­patroon te ontdekken. Beetje retro dankzij motieven in het metselwerk, beetje modern, niet te wild, niet te abstract. Een kolfje naar de hand van het bureau Mulleners & Mulleners, bekend om hun herkenbare woningen. En verder sloven andere gerenommeerde bureaus zich uit voor Holland Park zoals Cruz & Ortiz, Geurst & Schulze, Rijnboutt en Boparai.

De appartementsblokken liggen rondom semi-openbare binnentuinen. Het delen van de openbare ruimte is het sleutelwoord. Shared space: Soeters zag het functioneren in Amerika en importeerde dat in Holland Park. Daardoor ontbreken privétuinen en zijn ook sommige balkons aan elkaar geschakeld. Wie het zich kan veroorloven heeft een dakterras - dat zijn de duurste appartementen.

Verexpatisering
Voor 45 vierkante meter kan de consument een appartement van 150 duizend euro (basisprijs) bemachtigen. Deze mini is niet terug te vinden in de twee ruimere modelwoningen, maar ook met 60 vierkante meter is het dringen rondom het tweepersoonsbed. Dat wordt nog een opgave voor senioren met een rollator die hun zinnen hebben gezet op een tiny house.

Het assortiment aan appartementen loopt van 45 tot 90 vierkante meter, met een paar penthouses, onder meer in de torens.

Op een besloten expertmeeting van de gemeente onlangs maakte een stedenbouwkundige zich druk over de schamele maat van de nieuwste woningen in Amsterdam: verexpatisering noemde hij de studio's van 35 vierkante meter of minder. Die dragen bij aan een wijk die bewoners niet aan zich bindt, een soort superhotel van studenten en buitenlandse werknemers, is zijn terechte angst.

Spijltjesbalustrades
Natuurlijk zijn niet alle appartementen in Holland Park zo petieterig, maar zorgelijk is het wel, die studio's. De gevel mag dan gedecoreerd zijn, de balkons met de spijltjesbalustrades steken daar schamel bij af.

Dan woon je aan de Gerrit Rietveldsingel of het Bart van der Leckpad, zonder dat je maar een Stijlgevoel kunt ontdekken. De façade verhult ook nog eens dat de achterkant een gewone galerijflat is omdat je zo het geluid van de metro buitensluit.

Diemen-Zuid is van de ondergang gered, dankzij de overspannen woningmarkt. De nabijgelegen universiteitscampus heeft reuring gebracht in de omgeving, en lokt de bewoners van Holland Park, waar de voorzieningen vooralsnog uitblijven. Intussen is Amsterdam een stukje import-Kopenhagen rijker en dat is beslist curieus te noemen. De toeristen kunnen zich over de stad verder spreiden met hun selfiestick.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden