Schuim

Een stukje bewustwording bij de zestigste verjaardag van Kapitein Iglo

Hans van der Beek doet elke dag verslag van feesten, presentaties en andere belangrijke bijeenkomsten in Amsterdam. Vandaag: de zestigste verjaardag van Kapitein Iglo.

Florian Dirkse (Kapitein Iglo): “Ik weet dat het bij Iglo echt uit het hart komt.” Beeld Schuim
Florian Dirkse (Kapitein Iglo): “Ik weet dat het bij Iglo echt uit het hart komt.”Beeld Schuim

Ik geef een keurig handje aan Kapitein Iglo en zeg: “Gefeliciteerd met uw verjaardag.”

“Dank je,” zegt hij.

Hij ziet er alleen helemaal niet uit als Kapitein Iglo. Kapitein Iglo is flink in de tachtig en heeft een spierwitte, volle baard en een pet en om hem heen staan een hoop kleine kinderen die ‘Kapitein Iglo, Kapitein Iglo’ zingen.

Deze is een jaar of veertig en heeft een zwart-grijze baard en dito krullenbol. Onder zijn pak draagt hij een wit T-shirt. Een pet heeft hij wel.

Pure arm candy, deze man, maar niet mijn Kapitein Iglo. Alles moet maar eigentijds en flashy tegenwoordig. Zwarte Piet moet weg, daar ben ik het volkomen mee eens, maar van Kapitein Iglo blijven ze af, potjandikkie.

Drie jaar geleden werd Florian Dirkse gekozen uit driehonderd kandidaten. “Tijdens de selectieronde had ik een papegaai op mijn schouder. Een echte. Die kostte 300 euro. Ik dacht: fuck it.”

We varen het IJ op.

Iglo-baas Niels Bontje vertelt dat ze samen met Kapitein Iglo staan voor duurzame visvangst. “Dat ligt ons na aan het hart en we maken ons grote zorgen over de vervuiling van de oceaan.”

Wat zullen we nu krijgen? Kapitein Iglo vist toch zeker gewoon zonder gêne die hele oceaan leeg om kleine kinderen laffe vis voor te schotelen? Is dan niets meer heilig!?

Wat zestigste verjaardag Kapitein Iglo
Waar zeilklipper De Hoge Wier, het IJ
Wie Florian Dirkse, Niels Bontje, Thomas van Thiel, Josselin Bijl, Pauline Bisschop van Tuinen, Jan Rot
Wanneer Woensdag 26 juni, 13.00 tot 15.00 uur

Drank en spijs **
Sfeer ***
Hans wil ook zo’n baard, en zo’n pet

Blijkbaar niet. Bontje: “Kapitein Iglo is al zestig jaar ons boegbeeld en wat is dan een mooier verjaardagscadeau dan een stukje bewustwording creëren. Hoe komt al die plastic in zee? En wat kunnen mensen daaraan doen? Help Kapitein Iglo aan een schone zee!”

Er komen broodjes voorbij, goddank ook zonder vissticks.

De kapitein krijgt een jutterstas, speciaal ontworpen, om ook op straat plastic te rapen.

Voordat Dirkse Kapitein Iglo werd, maakte hij een wereldreis van twee jaar met zijn eigen zeilschip en zag de vervuiling met eigen ogen. Drijvende plastic eilanden en hele stranden vol op eilanden in de Pacific. Sindsdien is hij actief bij The Ocean Cleanup.

Bontje: “Daarom is het een schot in de roos dat hij onze Kapitein Iglo is.”

Hij krijgt nog een cadeau. Deze boot neemt namelijk watersamples om te berekenen hoeveel plastic erin zit. Vandaag doet het team van By the Ocean we Unite dat voor het eerst in het IJ.

Thomas van Thiel: “Het water lijkt redelijk schoon, maar is dat ook werkelijk zo?”

Het net voor de sample moet worden uitgegooid en daar is hulp bij nodig. Ik trek even aan een touw en lever zo een bijdrage aan een betere wereld.

Tips? Mail naar schuim@parool.nl

Iglo-baas Niels Bontje en Josselin Bijl, de ontwerper van de jutterstas. Bontje: “Zie je plastic op straat, ga dat dan jutten.” Beeld Schuim
Iglo-baas Niels Bontje en Josselin Bijl, de ontwerper van de jutterstas. Bontje: “Zie je plastic op straat, ga dat dan jutten.”Beeld Schuim
Nella van Braam en Thomas van Thiel (By the Ocean we Unite) vinden dubbel zoveel plastic als in de Noordzee in het IJ. Hij: “Goed dat Kapitein Iglo awareness bevordert.” Beeld Schuim
Nella van Braam en Thomas van Thiel (By the Ocean we Unite) vinden dubbel zoveel plastic als in de Noordzee in het IJ. Hij: “Goed dat Kapitein Iglo awareness bevordert.”Beeld Schuim
Influencer Pauline Bisschop van Tuinen en haar zoon Reinier, die alles onder controle heeft. Beeld Schuim
Influencer Pauline Bisschop van Tuinen en haar zoon Reinier, die alles onder controle heeft.Beeld Schuim
Team Iglo: Stefanie Langelaan, Becky Nascimento, ­Lisa Gray en Joske den Engelsen. Beeld Schuim
Team Iglo: Stefanie Langelaan, Becky Nascimento, ­Lisa Gray en Joske den Engelsen.Beeld Schuim
Zanger Jan Rot en zijn kinderen Maantje Piet en Wolf. Hond Dolly hoefde niet te poepen. Rot: “Anders had ik het in een plastic zakje moeten doen.” Beeld Schuim
Zanger Jan Rot en zijn kinderen Maantje Piet en Wolf. Hond Dolly hoefde niet te poepen. Rot: “Anders had ik het in een plastic zakje moeten doen.”Beeld Schuim
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden