Een structurele oplossing voor de liefdesslotjesmania blijkt lastig

Een maand geleden werden honderden liefdesslotjes van de Staalmeestersbrug in de binnenstad van Amsterdam geslepen. Inmiddels hangen er alweer zo'n vijftig nieuwe. Een structurele oplossing om de slotjes te verbannen is volgens stadsdeel Centrum lastig.

De Staalmeesterbrug voor de grote slijpactie begin juli Beeld anp
De Staalmeesterbrug voor de grote slijpactie begin juliBeeld anp

De brug over de Staalstraat was het eerste object in de stad dat voorzien werd van de hangsloten. Toeristen namen het fenomeen mee uit grote steden als Parijs. Daar werden de relingen van de Pont Des Arts deze lente bevrijd van de kilo's overtollig staal. De brug werd zo belast dat die langzaam afbrokkelde.

Een paar weken na de actie in Parijs stuurde stadsdeel Centrum een team gemeentewerkers met een hoogwerker naar de Staalmeestersbrug om ook daar de honderen sloten weg te slepen. Vier weken later hingen er alweer tientallen nieuwe stalen slotjes aan de brug, inclusief een groot beugelslot met een liefdesbetuiging aan het feest: 'party hard', staat erop geschreven.

Ontmoedigen
Het stadsdeel denkt na over een structurele oplossing, maar het is de vraag of die er ook echt gaat komen. Ze sluiten het niet uit, maar een echt goede oplossing is nu nog niet voorhanden. Het idee om de klassieke brugelementen waar de sloten nu aan gehangen worden te vervangen door stalen kabels of er plastic omheen te spannen, zouden de klassieke brug er een stuk minder mooi op maken. Dat wordt door het stadsdeel dus niet gezien als een optie.

Daarom wordt nu vooral ingezet op ontmoediging, in de hoop dat het aantal slotjes steeds minder zal worden zodra mensen doorhebben dat ze toch weer weggeknipt worden. Daarbij hoeven de geliefden niet bang te zijn dat hun slot bij het oud ijzer belandt. De al weggesleepte sloten liggen volgens een woordvoerder op dit moment nog op de gemeentewerf te wachten op een nieuwe, romantische bestemming.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden