David Endt. Beeld Artur Krynicki
David Endt.Beeld Artur Krynicki

Een sterretje achter de naam James Efmorfidis

PlusDavid Endt

Soms glipt er eentje door de mazen van het net. James Efmorfidis was 15 jaar toen hij op advies van ­niemand minder dan Johan Cruijff van Barcelona naar Ajax ging. In Amsterdam zou het talent van de Griekse jongen tot ontplooiing komen. Wie hem toen zag voetballen, snapte de kwalificatie ‘talent’: technisch, snel en levendig, met de bal aan zijn voeten sprinkhaande hij tegenstanders voorbij en schoot uit alle standen. Op het wedstrijdformulier kwam een sterretje achter de naam van het vrijbuitertje.

Het bleek onvoldoende om de laatste stap te maken. Te fragiel, was een van de ver­klaringen en ook: tactisch minder. Zo glipte James onvrijwillig door de mazen van het talentennet.

Na een paar verscholen jaren verscheen James bij Almere City, ooit een matig benutte polderdependance van Ajax. Dunnetjes maar niet meer ­fragiel en onveranderd eerzuchtig was hij vorig seizoen vrolijkmakend goed en verbond de schoonheid van voetballen aan effectiviteit. Een sterretje achter zijn naam.

Dit seizoen onderbrak een liesblessure hem gekmakend in zijn bedrijvigheid. Na maanden die jaren leken, draafde James vorig weekend weer het veld op. Twintig minuten voor tijd, 1-1 de stand, in een draak van een wedstrijd. De polderwind ­verwarde zijn haren. Een gloeiende bezetenheid vulde zijn torso, want de verloren gegane tijd moest ingehaald worden. Ajaxvoetbal in ­Almere: in de samenklank van bal en voeten zat een niet te temperen haast zijn talent te bewijzen. Efmorfidis op drift, met korte snelle passen sprinkhaande hij langs twee, drie tegenstanders, recht op het doel af.

Tot aan de grove overtreding was hij ongrijpbaar in zijn voorwaartse dans. De opgeëiste vrije trap kogelde hij, als een afrekening met de tegenslag, tegen het klemmende net. James kon alles nog en dat bracht een licht vochtig ster­retje op papier. Het diepe sentiment in zijn geknielde vreugdeontlading werd begrepen en meegevoeld: niemand op de tribune hield het droog.

Reageren? d.endt@parool.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden