Plus

Een smurf is drie appels hoog (en nog 26 feiten)

De Smurfen bestaan zestig jaar. Een mooie gelegenheid om meer te leren over de blauwe wezentjes. Enkele feiten die u misschien nog niet kent.

Grote SmurfBeeld Peyo

De fluit met de zes smurfen
De eerste smurfen doken op in 1958 in het stripalbum Johan en Pirrewiet van Pierre Culliford, beter bekend als 'Peyo'. De wezentjes hadden een bijrol in het album De Fluit met zes smurfen. In Nederland doken ze voor het eerst op in de strip Robbedoes.

Bedenkers
De bedenkers van de Smurfen komen uit België: tekenaar Pierre 'Peyo' Culliford (1928-1992) en scenarist Yvan Delporte (1928-2007).

Eerste strip
Het eerste stripalbum heette De zwarte smurfen. Het werd in 1963 uitgegeven.

Schtroumpf
Waar het woord smurf vandaan komt? Aan het einde van de jaren vijftig kon Peyo aan tafel even niet op het woord 'zout' komen. Hij vroeg aan collega-stripauteur André Franquin of hij de 'schtroumpf' even door kon ­geven. Die zei: 'Hier heb je de schtroumpf. Als je klaar bent met schtroumpfen, schtroumpf je het dan terug?' Schtroumpf, het Franse woord voor smurf, was geboren.

Blauw
Smurfen zijn blauw omdat andere kleuren wegvielen, stelt de echtgenote van Peyo, die inkleurde. 'Groen zou niet opvallen in het bos, roze zorgt voor te weinig verschil met mensen, rood valt te veel op en geel was gewoon niet mooi. Het werd dus blauw.'

Gargamel
Gargamel haat smurfen. De tovenaar wil een 'Steen Der Wijzen' maken en het enige ontbrekende ingrediënt is... een smurf

Smurfin
In 1966 verschijnt Smurfin ten tonele. Zij is een creatie van Gargamel die haar wil inzetten om de smurfen het leven zuur te maken. De tovenaar heeft haar tot leven gewekt met krokodillentranen, vogelhersenen, slang­entong, kattensluwheid, spraakvaardigheid van een ekster, vossenslinksheid en feeksenstreken.

Azraël
Azraël is de kat van Gargamel.

Film
In 1965 werden al smurfenfilmpjes gemaakt, maar de eerste succesvolle film verscheen in 1975: De fluit met de zes smurfen.

Inwoners
Oorspronkelijk woonden in het smurfendorp 99 smurfen, maar naar verluidt is dat aantal - mede door de komst van Smurfin, Babysmurf en Robotsmurf - inmiddels gegroeid naar 106.

Smurfenlied
In 1977 verscheen 't Smurfenlied van Vader Abraham. In 2015 werd bekend dat wereldwijd 17 miljoen exemplaren van de single zijn verkocht.

Grote SmurfBeeld Peyo

Dieet
De smurfen zijn vegetarisch.

Salsaparilla
Het lievelingseten van de Smurfen is salsaparilla, een groene plant met vruchten die 'smurfbeien' worden genoemd.

Hoogte
Een smurf is drie appels hoog.

Huis
De smurfen wonen in paddenstoelen.

Grote smurf
De leider van de Smurfen is Grote Smurf. Hij is te herkennen aan zijn rode muts, rode broek en witte baard. Hij heeft een laboratorium (met op de deur 'verboden te smurfen'), bezit ­toverkracht en is de steun en toeverlaat van alle smurfen. Naar verluidt is hij 542 jaar oud.

MoppersmurfBeeld Peyo

Internationaal
Verschillende benamingen voor Smurf: I Puffi (Italiaans) Samaafu (Japans), Seumeopeu (Koreaans), Smølferne (Deens) Schlümpfe (Duits) en Pitufos (Spaans). De Smurfen bestaan in 41 talen.

Tv
Na de strips verschenen de smurfen ook in de animatiereeks (256 afleveringen) op tv, gemaakt in tekenfilmstudio Hanna-Barbera, bekend van The Flintstones.

Tune
De eerste Nederlandse titelsong Wel Heel Ver Hier Vandaan, Waar Paddenstoelen Staan, werd ingezongen door Bill van Dijk en later Conny Vink.

Stemmen
De stemmen van de Nederlandse ­tekenfilmserie werden ingesproken door onder anderen Paul van Gorcum (Gargamel, Moppersmurf), Frans van Dusschoten (Brilsmurf, Azraël), Ger Smit (Grote Smurf) en Corry van der Linden (Smurfin).

Brilsmurf
Karakter uit de Smurfen dat zichzelf als plaatsvervanger van Grote Smurf ziet. Ook wel Zaniksmurf genoemd, 'want Grote Smurf zegt altijd...'

SmulsmurfBeeld Peyo

Anatomie
Smurfen lijken op mensen met armen, benen en een hoofd, maar ze hebben maar drie vingers en een duim en geen tanden. Beenderen hebben ze wel: 115. Dat werd berekend en nodig geacht voor het maken van de 3D-film.

Jarig
Voor de zestigste verjaardag van de Smurfen werd dit jaar in station Brussel Centraal onder de passage op het plafond een smurfenschildering aangebracht.

Pretpark
Walygator Parc is een pretpark in Frankrijk dat de wereld van de Smurfen weergeeft. Ook in Dubai, Maleisië, de VS en Rusland zijn smurfenpretparken.

Musical
In diverse theaters in Nederland en België is en wordt deze maand de musical De Smurfen gespeeld.

Werk
Smurfen hebben geen geld, ze onderhouden elkaar. Ze worden ingezet op de terreinen waar hun talent ligt: knutselen, koken, gewassen verbouwen en, vooruit, mopperen.

Hoofddeksel
De muts die ze dragen is een Frygische muts. Koning Midas van Frigië zou hem als eerste hebben gedragen.

BrilsmurfBeeld Peyo
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden