Een smulvaart voor duizend euro: dineren op de grachten is in

Restaurants en rederijen hebben elkaar gevonden. Dineren op de grachten is in.

De Prinsengracht voor restaurant Van de Kaart. Joke Lovers: 'Vroeger voeren we langs Yab Yum om daar dames op te halen. Alles kon.'Beeld Rink Hof

Het aperitief wordt geserveerd terwijl de lichtjes aangaan en het selecte gezelschap nuttigt een exquis voorgerecht terwijl het fluisterstille salonbootje aan de steiger van het Amstel Hotel ligt. Straks zal het naar Hotel de l'Europe varen, waar het hoofdgerecht aan boord zal worden gebracht.

Een romantisch zesgangendiner voor twee, tapas voor twaalf, een bruiloftsmaal voor 250 mensen - het is allemaal mogelijk op Amsterdamse wateren. Afgezien van dinner cruises, die al tientallen jaren bestaan, zijn er nu ook volop floating, running en walking dinners, waarbij wordt aangelegd bij restaurants. Daar worden gerechten aan boord gebracht of gaan gasten van boord.

Prijzig
Tommy van Riet, eigenaar van Paradis Private Boat Tours, vaart met kleine salonboten langs veelal exclusieve restaurants. 'Je ziet echt dat de vraag toeneemt. Ik doe bruiloften en familie-uitjes, maar bedien vooral toeristen uit vijfsterrenhotels. Het is prijzig hoor, vergis je niet. Drie uur varen komt al op 580 euro en een menu is al gauw 150 euro. Drankjes komen daar nog bij.' Dat is voor de veelal vermogende clientèle geen beletsel. 'Op drukke dagen hebben we drie diners per boot per dag.'

Mireille Ruitenburg van Classic Boat Tours, vaste reder van het Amstel Hotel, beaamt dit. 'Er zijn nu veel meer rederijen die diners aanbieden, maar er is nog altijd meer dan genoeg handel voor iedereen.' Bij haar maken vooral bedrijven gebruik van de mogelijkheid op het water te dineren. 'Maar we hebben ook familiefeestjes: oma die tachtig wordt en niet zo goed meer ter been is, maar wel iets van de stad wil zien.'

File van bootjes
Er zijn nu vele tientallen bootjes die elke dag met dinergasten door de stad varen. Restaurants aan het water zien daar wel brood in. Sterrenzaken als La Rive, Vinkeles en Bridges doen mee, maar ook bij eenvoudiger etablissementen, zoals De Waag en Werck, komt geregeld een groep schepelingen een gang eten.

Oscar Nanninga, chef en mede-eigenaar van restaurant Van de Kaart op de Prinsengracht, gooide onlangs zelfs zijn hele concept om, teneinde aan de vele verzoeken van reders te voldoen. Het restaurant leed, ondanks goede kritieken, onder de crisis. 'Het begon met af en toe een bootje, maar in vijf jaar hebben we het volledig uitgebouwd. Ik ben nu de grootste salonbootcateraar van de stad. We werken met 24 rederijen en soms leggen negentien bootjes per dag bij ons aan.'

Nanninga besloot met zijn gewone menu te stoppen. 'Het viel niet meer te combineren. Deze maand is het vrij rustig, maar soms ligt echt een file van bootjes te wachten en staan we met zeven man in de keuken.'

Salonboot
De chef, die tien jaar geleden naar eigen zeggen 'tegen een Michelinster aan zat', verzorgt nu ook eenvoudigere vormen van catering, met bitterballen of tapas. 'Dat voelt soms wel een beetje alsof ik m'n ziel heb verkocht, maar het geld is veel beter.'

De grootste op het terrein van varend dineren is nog altijd rederij Lovers, met ongeveer tachtig gasten per dag. Joke Lovers, die het fenomeen 25 jaar geleden introduceerde, zegt dat veel is veranderd. 'Het was indertijd pionieren, want we hadden nog geen cateraar of keuken. We serveerden eerst een gazpacho en daarna een koud hoofdgerecht met een warme saus, zodat het nog wat leek.'

Maar toen het Amstel medio jaren negentig interesse voor exclusieve vaartochten toonde, liet Lovers een salonboot bouwen waarop de groten der aarde konden dineren. 'De Stan Huygens, die we nog steeds hebben, had een complete door Robert Kranenborg ontworpen keuken. Die was toen chef in het Amstel Hotel. Mensen gingen bij het Centraal Station aan boord en dan voeren we naar het Amstel, Okura, noem maar op.'

Beyoncé
Freddy Heineken nam er zijn gasten uit het buitenland op mee, politici en popsterren lieten zich erop fêteren. Aan boord kookten Kranenborg, Cas Spijkers en Joop Braakhekke. 'Beyoncé en Vanessa Williams hebben er opgetreden. Of we voeren langs Yab Yum om daar dames op te halen. Alles kon. Dat waren bijzondere tijden - het kon niet op. Een jaar of tien geleden hebben we ons aanbod bijgesteld. Er was meer vraag naar middenklasserestaurants.'

Inmiddels vaart Lovers ook weer langs sterrenzaken, zoals ongeveer twintig andere bedrijfjes met boten in alle soorten en maten. Het Amsterdam Light Festival zorgde ook in december en januari voor een goede bezetting. Van Riet: 'We hebben eigenlijk niet echt een laagseizoen meer.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden