Han Lips

Een smetje op het verborgen verleden van Youp van 't Hek

Doordeweeks schrijft columnist Han Lips hier over wat hem is opgevallen op televisie. Vandaag: Verborgen Verleden.

Verborgen VerledenBeeld NPO 2

Wie in zijn familiegeschiedenis duikt, hoopt iets bijzonders te ontdekken. Een bloedlijn met Van Gogh of de Oranjes bijvoorbeeld, zoals acteur Waldemar Torenstra in een eerder seizoen van Verborgen Verleden overkwam.

Bij de aftrap van het nieuwe seizoen ging Youp van 't Hek op zoek naar het verhaal van zijn voorouders. Van moeders kant dan. "Want die Van 't Heks hebben allemaal zo'n grote muil, daar heb ik al genoeg van gehoord." Waarvan akte.

De speurtocht leidde naar zijn opa Johan Schafstall, een ondernemende en muzikale man. Daar herkende Van 't Hek natuurlijk al iets in. Maar toen bleek dat opa een wedstrijd van de geheelonthoudersvereniging had gewonnen en de prijs van 25 gulden vervolgens direct had omgezet in drank, knorde Van 't Hek van genoegen.

"Nu weet ik zeker dat ik uit een goede familie kom. Het was een eigenzinnig mannetje dat zich kwaad kon maken."

Iets spannenders dan deze opa die organist was in een kerk leek het speurwerk bij Van 't Hek niet op te leveren. Misschien dat hij de boel daarom zo nu en dan probeerde op te schudden met een misplaatste grap, zoals die over misbruik op internaten.

Gelukkig werd er toch nog een smetje gevonden. Een eerdere Schafstalltelg was ter dood veroordeeld, later omgezet in levenslang.

"Dan heeft hij er vast eentje omgelegd," zei Van 't Hek hoopvol. Maar nee, ook dit werd geen knaller waar Van 't Hek een nieuwe theatershow omheen kan bouwen: het ging om verzekeringsfraude.

Ook Lips had meer vuurwerk gewild. Kijken naar mensen die zich verwonderen over oude foto's en vergeelde trouwboekjes voelt toch een beetje als verplicht naar andermans vakantiefoto's kijken: die van jezelf zijn altijd leuker.

Reageren? hanlips@parool.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden