Update

Een schreeuw van Von Trier

''Ik denk nooit aan het publiek of de pers als ik een film maak'', legde Von Trier uit. Foto EPA/Jeppe Michael Jensen

'Een film over een echtpaar dat zich terugtrekt in een hut in het bos om daar aan hun relatie te werken.' De aankondiging van de film Antichrist oogt saai. Relatieproblemen in een bos? Dat klinkt niet als een uitgangspunt voor een opzienbarende film. Behalve dan als de regisseur Lars von Trier heet, de Deen die bij al zijn films - onder meer Breaking the waves (1996), Dancer in the dark (2000) en Dogville (2003) - voor rumoer zorgt.

Antichrist, in Cannes een kanshebber op de Gouden Palm, is een pure provocatie. Het festival, tot Von Triers verschijning nogal braaf van aard, staat meteen in vuur en vlam.

Von Trier maakte Antichrist, vertelde hij maandag bij een persbijeenkomst, na 'een lange, en intense depressie'. Hij wilde iets doen in de sfeer van de Zweed August Strindberg (1849-1912), die in zijn toneelwerk hamert op de moeilijke positie van mannen en vaders. Alleen gooit Von Trier ('het moest een film zonder rede worden') er tien scheppen bovenop.

In zijn scenario verklaren een man en vrouw elkaar, na het verlies van hun kind, de oorlog. Eenmaal in het bos verandert het relatiedrama in een nachtmerrie. Een molensteen, een schaar en geslachtsdelen worden in enkele scènes expliciet met elkaar in verband gebracht - wat de aanwezige filmcrtitici in Cannes opdeelde in twee groepen: de voorstanders huiverden, terwijl de tegenstanders hardop lachten om zoveel geweld met de genitaliën.

Von Trier: ''Film is een vaag spiegelbeeld van de werkelijkheid. In die zin is het tweedehands, omdat het gebruik maakt van geleende emoties uit het echte leven. Ik heb geprobeerd verder te gaan. Antichrist is meer een schreeuw. Een kreet van binnenuit, ongefilterd en rauw.''

De acteurs Willem Dafoe en Charlotte Gainsbourg gaan in Antichrist opvallend ver. Er is sprake van veel bloot, en in diverse scènes wordt woest gevreeën. Von Trier: ''Zowel Willem als Charlotte behoort niet tot de categorie acteurs die zich druk maken over hoe ze eruit zien. Waarom zouden ze ook? Zij wilden heel graag deze film maken, en hebben er hard aan gewerkt.'

Von Trier, die zichzelf gekscherend 'de beste regisseur ter wereld' noemde, maakt zich geen zorgen over de reacties van de bezoekers van zijn film. ''Ik geloof dat ik nog altijd een publiek heb dat het waardeert dat ik alles laat zien.'' (RONALD OCKHUYSEN)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden