Een schitterend gay grachtenfeest

Er zouden nog vele politici volgen. Al dan niet op jacht naar de homostem. Minister Ronald Plasterk van Emancipatie maakte er, als een ware acteur, een soloact van, wuivend met brede hoed. Guusje ter Horst (Binnenlandse Zaken) en Bert Koenders (Ontwikkelingssamenwerking) voeren met hem mee.

Het leidde tot een bescheiden politiek opstootje rondom de parade, dat nou eens niet om de goede zeden en blote lijven ging.

Minister van Defensie Eimert van Middelkoop van de ChristenUnie noemde de aanwezigheid van al die PvdA'ers 'misschien wel een beetje provocerend'. Plasterk reageerde dat hij namens het hele kabinet meevoer. Einde discussie.

Een half miljoen mensen was er weer voor naar de binnenstad getogen: opeengepakt aan de wal of in een lang lint van bootjes. Een en al verbroedering. Haring en zalm werden gedeeld, koffie en wijn uitgewisseld. Even leek iedereen één grote familie. Roze papieren vlokjes dwarrelden door de lucht, linten serpentines vlogen over.

Op de klanken van dreunende house barstte het gaycarnaval los. De jongerenboot van Young, out & proud werd gevolgd door een schip van Proud Parents. Op de Friese boot hadden Friese gays zich gehuld in hun provincievlag. Het boegbeeld, een stoere bink met indrukwekkende torso, deed de adem van zowel dames als heren stokken.
Van Almere tot Rotterdam en van Aruba tot de Verenigde Staten; uit alle windhoeken was men richting Canal Parade getogen.

Dat bedrijven het feestje weten te vinden, wordt elk jaar duidelijker. Shell, ING, ABN Amro/Fortis ('Proud to be married'), TNT en nog vele andere wilden meeliften op het vrolijke imago. Alleen de creatieve invulling ontbrak nog een beetje.

De meeste bootjes tekenden, met wat in T-shirt dansende opvarenden, schril af tegen de uitbundige escapades en decoraties van de echte hardcore deelnemers. Een bezoeker: ''Wat een magere vertoning. De vliegende tering moet wel in het financiële leven zijn uitgebroken.''
Bij het zien van de stoere matrozen van Waternet reageerde een man verschrikt: ''Oh, ik heb geloof ik nog een rekening uitstaan.''
Een aantal kleinere deelnemers wekte vertedering. Zoals het drijvende vierkant met daarop een 'kloon' van Lucky Luke op een neppaard en de Daltons erbij getekend.

Ook de diverse sinterklazen en hun knechten scoorden goed. Zelfs een kleine aanvaring van een goedheiligman met een passerend bootje leidde niet tot handgemeen.

Er leek geen einde aan de stoet én aan de bekende gezichten te komen: Frank Sanders en John Leerdam op het schip OCW, Gerard Joling samen met Patrick Kluivert op 'promotievaart' voor Jolings nieuwe cd en - hoe kan het anders - Fabiola als een van de vele levende boegbeelden.

Meer dan tachtig boten waren ingeschreven, een record in dertien jaar. Eén vaartuigje zonk, maar ondanks de drukte deden zich geen grote ongeregeldheden voor.

De matroos van een ander bootje dat plots water dreigde te maken: ''O jee, het wordt toch geen Titanicverhaal?'' (TON DAMEN en CORRIE VERKERK)

www.janvanbreda.com

De bemanning van de Mister B.-boot bereidt zich op het terras van een huis in de Vierwindenstraat voor op de Canal Pride. De ouders van de kleine Jetske stelden hun huis tegenover de aanlegsteiger beschikbaar als kleedruimte. Foto Jan van Breda. www.janvanbreda.com Beeld
De bemanning van de Mister B.-boot bereidt zich op het terras van een huis in de Vierwindenstraat voor op de Canal Pride. De ouders van de kleine Jetske stelden hun huis tegenover de aanlegsteiger beschikbaar als kleedruimte. Foto Jan van Breda. www.janvanbreda.com
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden