Een samenvatting en de hoogtepunten van Obama in Amsterdam

De Amerikaanse president Barack Obama bracht vandaag een bezoek aan Amsterdam. Obama vloog met de Air Force One naar Schiphol, waar helikopters op hem stonden te wachten. Die brachten hem naar het Museumplein, naar het Rijksmuseum.

null Beeld ap
Beeld ap

In het Rijksmuseum werd Obama ontvangen door minister-president Mark Rutte, burgemeester van Amsterdam Eberhard van der Laan en directeur van het museum Wim Pijbes. Daar vond een ondertekening van het gastenboek plaats en werd de Acte der Verlatinghe bekeken.

Hierop volgde een rondleiding door de eregalerij, eindigend bij de Nachtwacht. Rutte gaf hierna een statement, waarin hij aangaf hoe belangrijk de aanwezigheid van Obama was voor de nucleaire top, die vanmiddag begonnen is in Den Haag.

Het bezoek van Obama werd afgesloten door een korte speech van de Amerikaanse president, waarin hij sprak over het warme welkom. 'Dit was het meest indrukwekkend decor waar ik ooit een persconferentie heb gegeven.'

Obama stond vervolgens stil bij de invloedrijke Nederlandse rol op het wereldtoneel, de warme vriendschapsbanden door de eeuwen heen en de uitstekende handelsbetrekkingen tussen beide landen. Nederland toont volgens hem leiderschap op tal van vlakken, en is een trouw NAVO-partner die zich op veel vlakken inzet. Hij sloot zijn speech af met 'dank u wel', op zijn beste Nederlands.

Daarna stapte hij weer in zijn helikopter, die hem naar Den Haag bracht.


Lees hieronder ons liveblog van de komst van Obama naar Amsterdam terug.

null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld Koert Bary
Beeld Koert Bary

Barack Obama bekeek tijdens zijn bezoek onder andere Het Melkmeisje van Johannes Vermeer, één van de topstukken in het Rijksmuseum. 'Schilderijen die ik alleen ken uit mijn schoolboeken', zo zei hij later in zijn speech.

Voor de radiopiraten: op deze frequentie zou je mee kunnen luisteren met de helikopters.

Dit is zaal waar Obama met Rutte sprak.

Het Rijksmuseum wil het bezoek van president Obama benutten om meer Amerikanen naar het museum te krijgen. Tijdens het bezoek is een foto gemaakt van Obama samen met Rijksmuseum-directeur Wim Pijbes terwijl ze voor de Nachtwacht stonden. Die foto wordt gebruikt in een advertentie die vrijdag in de cultuurbijlage van de New York Times verschijnt.

Obama wilde aanvankelijk verder lopen nadat hij al met minister-president Rutte op de foto ging, maar Wim Pijbes was er als de kippen bij voor zijn fotomomentje met de Amerikaanse president.

Zo bedankte Obama Amsterdam voor het hartelijke ontvangst, gewoon met een Nederlandse 'dankuwel'.

De helikopter met Obama is opgestegen. De Amerikaanse president is vertrokken uit Amsterdam.

null Beeld Screenshots AT5
Beeld Screenshots AT5

Obama is met The Beast weer teruggereden naar zijn helikopter.

null Beeld Screenshots AT5
Beeld Screenshots AT5

Lees hier de hele persconferentie terug.

Obama noemt Rijksmuseum 'a splendid location'.

De toeschouwers achter de hekken rond het Museumplein kunnen nu zien hoe Obama weer onderweg is naar zijn helikopter en gaat vertrekken naar Den Haag.

'Dankuwel', zegt Obama op zijn beste Nederlands. Hij bedankt het gezelschap voor zijn bezoek aan het Rijksmuseum en Amsterdam.

De Amerikaanse president feliciteert ons met de vele medailles die Nederland behaald heeft op de Olympische Spelen. 'Behalve in schilderen zijn jullie trouwens ook goed in schaatsen.' Obama vindt het leuk om de schilderijen uit zijn schoolboeken eindelijk in het echt te zien.

Obama bedankt de studenten die hij eerder sprak in de tunnel onder het Rijksmuseum en Wim Pijbes voor de rondleiding. Ook bedankt hij Rutte voor zijn woorden.

Mark Rutte spreekt over de samenwerking tussen Nederland en de Verenigde Staten. Hij sprak met Obama onder meer over de problemen in Syrië, Oekraïne en De Krim, aldus Rutte.

Mark Rutte: 'Welkom in deze speciale locatie. We zijn hier op historische grond met de beste schilderijen uit Nederland.'

Obama speecht samen met Mark Rutte voor de Nachtwacht aan het einde van zijn bezoek aan het Rijksmuseum.

Toen Clinton in 1997 naar Nederland kwam, had hij een iets minder spectaculaire auto dan Obama. Maar toch was het ook op dat moment een bijzondere gebeurtenis.

Later vandaag gaat Obama naar de nucleaire top in Den Haag.

Daar zijn maandag en dinsdag regeringsleiders, staatshoofden, ministers en hoge functionarissen uit ruim vijftig landen bijeen om afspraken te maken om de dreiging van nucleair terrorisme te verkleinen.

De grootste conferentie die ooit in Nederland is gehouden, gaat gepaard met een ongekende veiligheidsoperatie.

Volgens Van der Laan heeft Obama echt lol.

Van der Laan geeft zijn mening over de rondleiding: Obama heeft kijk op kunst, hij stelt de goede vragen.

De wereldleiders die bijeen zijn in Den Haag, produceren gezamenlijk 159 liter urine. Dat hebben de gezamenlijke waterschappen uitgerekend.

Uit al die plasjes wordt een grote hoeveelheid waardevolle grondstoffen gehaald, zo maakte de Unie van Waterschappen vandaag bekend.

null Beeld Infographicredactie Parool
Beeld Infographicredactie Parool

Meer dan 34.000 tulpen in de tunnel van het Rijks, speciaal voor de Amerikaanse president.

De zaal wordt omgebouwd voor een korte speech van Obama. Er zal geen gelegenheid zijn tot vragen stellen door de pers, maar de Amerikaanse president zal alleen kort wat zeggen over zijn bezoek aan Amsterdam. Daarna moet hij snel door naar Den Haag voor de Nucleaire Top.

Barack Obama heeft net het het Plakkaat van Verlatinghe, die diende als inspiratie voor de Amerikaanse Onafhankelijkheidsverklaring, bekeken in het Rijksmuseum. De akte is vandaag speciaal overgebracht vanuit het Nationaal Archief in Den Haag naar Amsterdam.

Het Plakkaat van Verlatinghe, ook wel de akte van afzwering genoemd, werd op 26 juli 1581 ondertekend door een vergadering van de Staten-Generaal van de Nederlanden in Antwerpen. Met deze officiële verklaring zette een aantal Nederlandse provinciën Filips II af als hun heerser. De akte wordt algemeen gezien als de Nederlandse onafhankelijkheidsverklaring.

Deskundigen zien duidelijke overeenkomsten met de Onafhankelijkheidsverklaring van de Verenigde Staten van Amerika in 1776. Daarbij wordt met name geduid op het principe dat burgers het recht hebben hun vorst te verlaten als die de wetten en de traditionele vrijheden van de burgers niet respecteert.

De directeur van het Rijksmuseum, Wim Pijbes, vertelt Obama alles over de Nachtwacht, waar de Amerikaanse president zojuist is aangekomen. Camera's flitsen om het beeld van Obama voor het indrukwekkende schilderij vast te leggen.

De Amerikaanse president heeft bij binnenkomst in het Rijks het gastenboek van de gemeente Amsterdam getekend.

Obama loopt nu door de eregalerij van het Rijksmuseum. Uiteindelijk zal de rondleiding eindigen bij de Nachtwacht, waar de Amerikaanse president nog een korte speech zal houden. De pres wacht geduldig op zijn komst.

De Amerikaanse president Barack Obama met premier Mark Rutte in het Rijksmuseum.

null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld Marc Kruyswijk
Beeld Marc Kruyswijk

Obama samen met Van der Laan en Rutte in het Rijksmuseum.

Premier Mark Rutte en de Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan hebben Obama ontvangen.

Obama is zojuist uit zijn helikopter overgestapt in The Beast, zijn gepantserde limousine.

null Beeld Screenshot NOS
Beeld Screenshot NOS

Ook Rutte is aanwezig in het Rijksmuseum.

null Beeld Mark Kruyswijk
Beeld Mark Kruyswijk

Rob van Ballegoij van het Landelijk Platform Tegen Kernenergie noemt de actie op het Beursplein een succes. 'De deelnemers van de bijeenkomst hebben we niet overtuigd, want die zijn ervan doordrongen dat ze voor een goede industrie werken. Maar voorbijgangers hebben onze boodschap ook gezien. Het is misschien een druppel op de gloeiende plaat, maar het is er wel één.'

Legerhelikopters landen nu op het Museumplein. Ook Obama is geland.

De vier heli's van Obama vliegen over Amsterdam.

Burgemeester Van der Laan en Wim Pijbes staan klaar voor Obama. Van der Laan oogt ontspannen: hij rookt nog een sigaretje.

null Beeld Marc Kruyswijk
Beeld Marc Kruyswijk

Alle vliegtuigen zijn inmiddels (bijna) verdwenen boven Amsterdam, zo is te zien op de Flightradar. Alles moet wijken voor de helikopter van de Amerikaanse president.

null Beeld Flightradar24
Beeld Flightradar24

De helikopter van Obama staat op het punt van vertrekken, richting het Museumplein.

null Beeld Screenshot NSS2014
Beeld Screenshot NSS2014

De gescandeerde leuzen, de zorgvuldig opgebouwde muur, de borden met 'Strijd voor de aarde' en 'Don't nuke the climate' lijken weinig indruk te maken op de deelnemers van de Nuclear Security Summit, die zojuist begonnen is. Sommigen lijken zelfs geamuseerd. 'Ze trekken zich helaas weinig van ons aan,' zegt een demonstrant op het Beursplein.

De laatste bomcontroles bij de onderdoorgang van Rijksmuseum vinden plaats.

null Beeld Marc Kruyswijk
Beeld Marc Kruyswijk

Het Van Gogh museum us vandaag gesloten.

De Amerikaanse president Barack Obama is maandagochtend op Schiphol aangekomen. Hij wordt ontvangen op het Romeo-platform langs de Kaagbaan.

Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans ontvangt hem.

De Amerikaanse president gaat eerst voor een bezoek naar Amsterdam. Een eigen helikopter van de Verenigde Staten brengt hem van Schiphol naar Amsterdam.

De pers staat inmiddels klaar bij het Rijksmuseum.

null Beeld Marc Kruyswijk
Beeld Marc Kruyswijk

Demonstrant Dhjana, gekleed in een wit schort met onder andere 'Tsjernobyl' in bloederige letters, schreeuwt de deelnemers van de bijeenkomst bij de Beurs van Berlage toe. 'Dan weten ze dat kernenergie leukemie en doodgeboren kindjes veroorzaakt.' Ook voor de aanwezige politie heeft ze geen goed woord over: 'Ze beschermen de verkeerde.'

Obama is geland op Schiphol.

Obama is vandaag in Amsterdam, John Kerry (minister Buitenlandse Zaken van de Verenigde Staten) in Den Haag.

null Beeld Maxime Smit
Beeld Maxime Smit

'Shame. Shame. Shame on you,' schreeuwen de demonstranten als de minister van Economische Zaken Henk Kamp aankomt om de bijeenkomst te openen.

Demonstrant Sophia benadrukt nog eens het belang van het actievoeren: 'Kernenergie en kernwapens bedreigen de aarde. Fukushima lekt nog elke dag!'

De ochtendspits stelde maandagochtend omstreeks acht uur in het westen nog weinig voor.

De ANWB meldde maandagochtend in totaal tachtig kilometer fileleed, dat is de helft van wat gebruikelijk is. De files waren vooral buiten de Randstad te vinden, alleen rond Amsterdam was het druk als gebruikelijk.

Ook op het spoor was het rond 8 uur erg rustig, aldus de Nederlandse Spoorwegen.

De NS zet in het westen extra lange treinen in om de toeloop van uitgeweken automobilisten te kunnen opvangen, maar veel extra passagiers had dat voor achten nog niet opgeleverd, aldus de NS.

Ondertussen komen de netgeklede mensen van de bijeenkomst aan bij de Beurs van Berlage, geëscorteerd door mannen in blauwe jasjes. De meeste kijken lachend naar de demonstranten en lopen vlug door.

Er staan nu ook mannen in witte pakken met gasmaskers en een vrouw met een papieren doodshoofd op een dienblad. Ze scandeert: 'Fresh neutrates, you'll have leukemia'.

null Beeld anp
Beeld anp

De kinderen van het Sweelinck zijn gespannen. Zij staan straks eerste in de rij bij de aankomst van Obama.

Het Museumplein is afgeschermd met containers, in afwachting van Barack Obama.

null Beeld anp
Beeld anp

Een Amerikaanse veiligheidsagent loopt langs de Marine One helikopter die klaar staat voor de aankomst van president Barack Obama op Schiphol. Obama woont de nucleaire top in Den Haag bij.

null Beeld anp
Beeld anp

De actievoerders voor de Beurs van Berlage vinden het hypocriet dat bij de NSS gepraat wordt over het verminderen van kernenergie, terwijl hier bedrijven bijeenkomen die nucleaire materialen verspreiden.

Iedereen die vandaag het gebouw binnentreedt, krijgt een flyer met informatie in het Nederlands en Engels.

Nederland heeft een leidende rol in de wereld als het gaat om nucleaire veiligheid. Dat zegt de Amerikaanse president maandag in een interview met de Volkskrant. 'Nederland is een van onze krachtigste bondgenoten en ik ben onder de indruk van de manier waarop premier Rutte zich inzet voor nucleaire veiligheid'.

Als voorbeeld van de Nederlandse inzet om de nucleaire veiligheid te bevorderen noemt Obama de 'belangrijke inspanningen om de handelsstromen via de haven van Rotterdam te controleren'. Ook prijst hij de 'prima voorbereidingen' voor de nucleaire top.

Het was een uitstekende keuze om de top hier te houden, vindt de Amerikaanse president. Obama gaat in het interview ook in op de Russische annexatie van de Krim.

In de buurt van het Rijksmuseum zijn steeds meer veiligheidscontroles te zien.

null Beeld Marc Kruyswijk
Beeld Marc Kruyswijk

De eerste voorbereidingen van de demonstratie van het Landelijk Platform Tegen Kernernergie (LPFK) worden getroffen.

Voor de Beurs van Berlage is een begin gemaakt van een muur van dozen en de gezichten van de al aanwezige betogers worden geschminkt in het geel-zwarte symbool van radioactieve straling. Ze zijn bijna klaar voor de strijd tegen de Nuclear Industry Summit (bijeenkomst van kernenergiebedrijven) in Den Haag.

null Beeld Carlijn Schepers
Beeld Carlijn Schepers

De treinen die vanaf Amsterdam CS naar Den Haag CS rijden, gaan vooralsnog keurig op tijd. En ze zijn bij lange na niet vol.

Het Rijksmuseum is maandag tot 13.00 uur gesloten voor het publiek.

Veiligheid staat voorop bij het bezoek van Obama aan Amsterdam.

De pers verzamelt zich op verschillende plekken al rond het Rijksmuseum, drie uur voor de komst van Obama, door de strenge veiligheidsmaatregelen.

null Beeld Marc Kruyswijk
Beeld Marc Kruyswijk

Hij gaat onder andere naar het Rijksmuseum en wordt daar ontvangen door minister-president Mark Rutte en burgemeester Eberhard van der Laan van Amsterdam.

Op het Museumplein komen afschermende hekken waardoor weinig tot niets te zien is van de president. 'Het bezoek van Obama aan Amsterdam is geen publieksevenement', benadrukte de gemeente.

Parool.nl voorziet lezers van alle updates rondom zijn bezoek.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden