Eén Russische Greenpeace-activist op borgtocht vrij

Het voorarrest van een van de opvarenden van het Greenpeaceschip Arctic Sunrise, de Australiër Colin Russell, is met drie maanden verlengd tot 24 februari. Dat heeft een rechtbank in Sint-Petersburg bepaald. Aangenomen wordt dat de verlenging ook voor andere opvarenden gaat gelden. De rechter bepaalde wel dat een Russische verdachte op borgtocht vrij mag komen. De borgsom bedraagt omgerekend ongeveer 43.000 euro.

Redactie
De Braziliaanse Greenpeace-activiste Ana Paula Alminhana Maciel vandaag in de rechtbank. Beeld reuters
De Braziliaanse Greenpeace-activiste Ana Paula Alminhana Maciel vandaag in de rechtbank.Beeld reuters

Vier andere activisten en twee freelancejournalisten die aan boord waren, verschijnen vandaag ook voor de rechter. Onder hen zijn niet de twee Nederlandse opvarenden van de Arctic Sunrise. De Russische aanklagers eisen dat de activisten nog ten minste drie maanden worden vastgehouden.

Volgens de rechtbank was de Russische verdachte Jekaterina Zaspa, die als arts mee was op het Greenpeaceschip, niet onder de demonstranten die probeerden een Russisch olieplatform te beklimmen. Ze wordt vrijgelaten als ze de borg betaalt.

De advocaten van Greenpeace hopen dat het voorarrest kan worden omgezet in huisarrest zodat de activisten hun berechting in een hotel kunnen afwachten. Vandaag worden een Britse, een Amerikaanse, een Braziliaanse en vier Russische actievoerders gehoord. Woensdag is een van de twee Nederlandse activisten aan de beurt.

Dertig activisten in september opgepakt
In september werden dertig opvarenden van het Greenpeaceschip Arctic Sunrise opgepakt tijdens een protest bij een boorplatform ten noorden van Rusland. Ze zitten vast in Sint-Petersburg, het schip is naar Moermansk gesleept.

Onder de opvarenden van het onder Nederlandse vlag varende schip, zijn twee Nederlanders: Faiza Oulahsen en Mannes Ubels. Zij zijn samen met hun collega's beschuldigd van piraterij, vandalisme en verzet tegen overheidsdienaren. Op piraterij staat in Rusland maximaal vijftien jaar gevangenisstraf.

Greenpeace-activisten houden foto's vast van de gearresteerde 'Arctic 30'. Beeld epa
Greenpeace-activisten houden foto's vast van de gearresteerde 'Arctic 30'.Beeld epa
De Australiër Colin Russell. Beeld reuters
De Australiër Colin Russell.Beeld reuters

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden