PlusColumn

Een reus om jaloers op te zijn

David Endt Beeld Wolff
David EndtBeeld Wolff

In de schaduw van de reus die ik achter mij wist, maakte ik mij sterk en zette een paar snelle passen om de tegemoet rollende bal te controleren. Ik voelde dreiging, maar dacht de reus te snel af te zijn: hij was elf jaar ouder en ik was nog steeds ­behoorlijk fit.

Voordat ik de controle kon uitvoeren om voortgang te geven aan het spel, zat een voet zo zwaar als een boeren spade aan een been zo sterk als een boomstam mijn bedoelingen dwars.

De klei trilde. Het ging sneller dan mijn gedachten konden gaan en dat maakte mijn boosheid over wat mij overkwam groter dan de verbazing. Ik herkende het been met de afgestroopte kous en wist dat ik door Wim van Hanegem was afgetroefd.

Weliswaar betrof het een speels potje tussen oud-­Feyenoorders en Lucky Ajax, ­gespeeld op Varkenoord, ­Feyenoords amateurcomplex, maar niemand gaf iets zomaar weg. Zeker Van Hanegem niet.

De Kromme wist dat ik verwachtte hem te snel af te zijn en rondde zijn schaakmat af met een mij bekend voorkomend ironisch lachje. Elf jaar ouder, zo zwaar in de heupen, maar zo veel beter.

In onze tienerjaren bewonderden wij Van Hanegem vol vervloeking. Hij had bij Ajax moeten spelen, maar trainer Michels vond hem te langzaam en liet hem aan Feyenoord, waar De Kromme ons letterlijk en figuurlijk pijn deed.

In de overvloed aan verjaardagsaandacht worden Van ­Hanegems kwaliteiten herontdekt, maar met onze scherpe jongensogen hadden wij zijn klasse tot in alle facetten in de smiezen: traptechniek, strategisch inzicht, mentaliteit, kopkunde. Van Hanegem was een grootmeester, een reus om vloekend jaloers op te zijn.

Mijn verzameling authentieke shirts bevat één Feyenoordshirt. Het is niet ontsierd door reclametekst, het rugnummer 10 is wat losgetornd, de kleuren zijn vaal gewassen. Ik koester het: het werd gedragen door De Kromme.

David Endt is schrijver en columnist van Het Parool. Hij was ruim dertig jaar verbonden aan Ajax, eerst als speler, later als perschef en teammanager. Lees al zijn columns.

Reageren? d.endt@parool.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden