Een prostituee is eigenlijk niet te beveiligen

AMSTERDAM - Het is de vraag waar elke raamprostituee mee worstelt: hoe bescherm ik me tegen een agressieve klant? Het antwoord is beklemmend eenvoudig: dat kan bijna niet op een normale manier.
In alle peeskamers op de Wallen zitten alarmknoppen waarmee de politie onmiddellijk is te waarschuwen. Maar voordat de agenten arriveren, op zijn vroegst minuten na het noodsignaal, kan de prostituee allang in elkaar zijn geslagen - of erger. De politie valt dus af als beschermer, daarover is de branche het wel eens.

Wat overblijft, is een duivels dilemma. Veel prostituees betalen 'bodyguards' voor bescherming, of gaan in zee met een pooier. Zo'n bodyguard laat zich doorgaans goed betalen en blijft dicht in de buurt, maar ook hij kan de veiligheid van zijn clientèle niet garanderen. De prostituee zal zich toch echt met de klant moeten terugtrekken en het gordijn van de peeskamer moeten sluiten. Dan is het de vraag of ze erin slaagt haar beschermer te alarmeren als de klant agressief wordt, en of die op tijd kan ingrijpen.

De regering maakt met het pooierverbod een einde aan in elk geval het bestaan van de legale pooier.

Er is echter nog een probleem. De afgelopen jaren bleek uit enkele strafrechtelijke onderzoeken dat juist pooiers en bodyguards prostituees op zeer gewelddadige wijze uitbuitten. Prostituees die eigener beweging met hun 'beschermers' in zee waren gegaan, bleken een paard van Troje te hebben binnengehaald. De pooiers en bodyguards dwongen hen hun geld af te staan.

Bijvoorbeeld in de beruchte strafzaak onder de codenaam Sneep dwongen pooiers en bodyguards gedurende ongeveer tien jaar tientallen vrouwen in Amsterdam, Alkmaar, Utrecht en Den Haag met harde hand voor hen te werken. Ze moesten lange dagen maken, werden voortdurend in de gaten gehouden en kregen klappen als ze niet aan de eisen voldeden.

Sommige vrouwen werden met honkbalknuppels in elkaar geslagen. Deze groep vrouwenhandelaars stond onder leiding van de Turks-Duitse broers Hasan en Saban B., die vorig jaar zijn veroordeeld tot celstraffen tot 7,5 jaar. Nadat deze bende was opgerold, is de leemte volgens justitie direct opgevuld door een groep eveneens Turkse pooiers en bodyguards. Kortom: de sportschooltypes die zich als beschermer aanbieden, bieden vaak geen soelaas.

Het belangrijkste middel dat overblijft om de veiligheid van de raamprostituees te bevorderen, is de overvloed aan camera's die de gehele Wallen in beeld brengen. De politie kan de rosse buurt vanuit bureau Beursstraat overzien. Verdachte figuren kunnen gedurende hun hele tocht over de Wallen in de gaten worden gehouden en iedereen die een peeskamer ingaat, wordt vastgelegd. De camera's zijn een belangrijk wapen, aangezien kwaadwilligen zich alleen met capuchons en sjaals onherkenbaar kunnen maken, en in dat geval laat de prostituee hen niet binnen.

Het rechercheteam dat de moord op de prostituee op de Oudezijds Achterburgwal onderzoekt, is druk doende de camerabeelden te analyseren. De dader moet daarop te zien zijn, maar dat zal het slachtoffer niet meer helpen. (GPD/Paul Vugts)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden