Plus

Een plekje zoeken voor Maria

Lourdes aan de Amstel gaat er komen, daar zijn de aanwezigen op het terreintje bij de RAI het wel over eens. Maar welke vorm de Amsterdamse basiliek gaat krijgen, daarover verschillen de meningen.

Rob Schrama (met zijn handen ten hemel geheven): 'Amsterdam zal het middelpunt worden van de Vrouwe van alle Volkeren.' Beeld Eva Plevier
Rob Schrama (met zijn handen ten hemel geheven): 'Amsterdam zal het middelpunt worden van de Vrouwe van alle Volkeren.'Beeld Eva Plevier

De sfeer is een beetje houtjetouwtje, alternatief en positief. Hier wordt geen vlieg kwaad gedaan. Er wordt gezongen en gewiebeld, hand in hand in een kringetje. Wat zij van Maria verwachten, vraagt Rob Schrama, vlak nadat hij de groep van pakweg dertig deelnemers heeft gevraagd nu 'écht even te stoppen met kletsen'.

Liefde, dat klinkt natuurlijk als eerste, gevolgd door saamhorigheid. "Dat zij vrede brengt aan alle volkeren," zegt een ander. "En de dieren! Vergeet de dieren niet," vult een vrouw behulpzaam aan.

Het is dit veldje tussen de Gaasterland­straat en de Zuidelijke Wandelweg, pal naast de Ring, de RAI en het stadsdeelkantoor, waarop Ida Peerdeman werd gewezen toen Maria, 'Vrouwe van alle Volkeren', begin jaren vijftig een aantal malen aan haar verscheen.

Hier moest ie komen, die grote bedevaartkerk. Majestueus, van geelbeige natuursteen, met opvallende lichtgroene koepels. Zoals Maria het zei, volgens Peerdeman: "Amsterdam zal het middelpunt worden van de Vrouwe van alle Volkeren."

Sprookje is niet voorbij
Maar nu, ruim zeventig jaar later, staat het veldje op het punt te worden bebouwd. "Morgenochtend zullen bij het krieken van de dag bulldozers en bouwvakkers binnendringen om te beginnen met de bouw van nieuwe woonblokken," zegt Schrama.

Weg droom. Toch? Niet, zegt Schrama. Het spookje hoeft nog niet voorbij te zijn, meent de kunstenaar. "Maria heeft namelijk nooit gezegd dat de basiliek van steen moest zijn. Wij willen door middel van laserlicht en nevel, boven en rondom de bestaande bebouwing de kerk van Maria visualiseren, om zo toch aan haar wens te voldoen."

Schrama heeft plaatjes paraat. Reusachtig ziet het eruit, een beetje groenblauwig, boven de ­Europa­boulevard, de RAI en het Beatrixpark. Eén dag per jaar, op 22 augustus, Maria Koningin volgens de katholieke agenda, zou het visioen tot leven moeten komen.

"Geleidelijk aan, in een meerjarenplanning, kan dit stukje Amsterdam transformeren in een spiritueel environment dat zij aan ons openbaarde."

Geen alleenrecht
Indrukwekkend, maar toch ook wel een beetje erg virtueel. Maar het gaat om het idee, zegt Schrama. "Vrede in de wereld, daar draait het om voor Maria. Mensen zien Maria als de moeder van Jezus zo vaak vooral in de christelijke, de katholieke zin. De rooms-katholieke kerk heeft echter niet het alleenrecht op Maria, maar ze claimt haar vaak wel."

null Beeld Laura van der Bijl
Beeld Laura van der Bijl

Daar is Mathé Reinierse, katholiek ten voeten uit, het niet mee eens. Maria ís van iedereen, zegt hij. Maar dat neemt niet weg dat hij de afgelopen jaren van zijn leven voor een belangrijk deel heeft gewijd aan de Mariabasiliek die hij graag zou zien verrijzen in Amsterdam.

Dat het gedroomde plekje met ingang van vandaag wordt bebouwd is jammer, maar zo precies moet je het niet zien, zegt hij. "Daarachter is ook nog ruimte. En aan de andere kant van de Ring, tegen het Amstelpark aan, zou misschien zelfs de allerbeste plek zijn voor een dergelijk gebouw. Onze architect, Pi de Bruijn, is het daarmee eens."

Hulp van boven
Hij is nog steeds in gesprek met financiers, onder meer uit de Filipijnen. De kerk heeft hem en de zijnen toestemming gegeven. Dat het gaat lukken, lijkt hem redelijk zeker. "Je moet ook een beetje geloven in hulp van boven."

Op het veldje wordt ondertussen nog steeds gezongen. Rond honderden zakjes met een waxinelichtje wordt het langzaam maar zeker donker. Na een Avé Maria wordt Maria ook voor de joden en de moslims verklaard.

Er is saamhorigheid onder gelijkgestemden, er klinken warme woorden. Als het aan deze mensen ligt wordt Amsterdam een belangrijker bedevaartoord dan Lourdes ooit is geweest.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden