Lezersbrief

'Een oprecht excuus van Rutte zou nederigheid weerspiegelen'

Het is in de Nederlandse parlementaire geschiedenis volgens mij niet vaak voorgekomen dat een zittende minister-president sorry zegt, schrijft Paroollezer Tim Vreugdenhil.

'Wat nu als Mark Rutte na zijn 'sorry' had gezegd: 'En daarom treed ik af?''Beeld anp

Premier Abraham Kuyper raakte in 1909 verzeild in wat 'de lintjesaffaire' is gaan heten. Hij zei sorry in de taal en stijl van toen: "Het boetekleed ontsiert den man niet."

Sorry zeggen bij de start van een verkiezingscampagne is ingewikkeld. Het maakt verschil of het 'sorry' uit Ruttes eigen koker komt of door een campagneteam is aangeraden.

Ook hindert zijn optimistische karakter Rutte om de juiste woorden en bijpassende lichaamstaal te vinden voor een sorry-statement. Dat is niet typisch liberaal trouwens. Kuyper kreeg een dikke eeuw geleden het verwijt dat hij zijn boetekleed wel erg zelfbewust aantrok.

Excuses aanbieden
Theodor Holman heeft geen ongelijk als hij sorry 'de allerluiste vorm van excuses aanbieden' noemt. Hij geeft de voorkeur aan 'excuses aanbieden', want daar kun je tenminste antwoord op geven, door die excuses te aanvaarden of niet.

Nog beter vindt Holman een vorm van boetedoening. Het geld naar Griekenland komt niet meer terug, maar de beloofde duizend euro had Rutte alsnog moeten geven.

Veel zonden zijn niet te vergeven
In de vroege christelijke kerk (de derde en vierde eeuw na Christus) is een theologisch debat gevoerd over de vraag of alle zonden te vergeven zijn. Nee, vonden ook veel christenen destijds. Voor zaken als moord en overspel kun je geen excuses aanbieden. Als iemand dat toch doet, moet je er nee op zeggen.

Toch is de kerk op een dag tot de conclusie gekomen dat alle zonden te vergeven zijn - vanuit het geloof dat God alle zonden wil vergeven. Wel is een traject van boete nodig. Niet om je vergeving te verdienen, maar als expressie van schuld. Een oprecht boetekleed weerspiegelt nederigheid.

Boetekleed
Wat nu als Mark Rutte na zijn 'sorry' had gezegd: 'En daarom treed ik af?' Of: 'Ik ben niet meer waard om jullie minister-president te zijn?' Dat was breaking news geweest in de hele wereld. En... we hebben iemand die in zo'n geval namens ons allemaal kan antwoorden.

Een premier biedt de koning zijn ontslag aan. Die had in dat geval een prachtige kans om terug te zeggen: "Mark, juist nu ben je meer geschikt om ons land te leiden dan eerder. Je blijft dus gewoon doen wat je doet. Je boetekleed is dat je als de donder terugkeert naar je Torentje. Sorry!"

Tim Vreugdenhil, ondernemer en predikant, Amsterdam

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden