Zaans Medical Center

Wat is dit?

'Zaans Medical Center ...' is content gemaakt in opdracht van en betaald door een adverteerder, geproduceerd door de commerciele afdeling van DPG Media. De journalisten van Het Parool zijn hier niet bij betrokken.

Eén op vijf Nederlanders heeft slaapproblemen

Niet kunnen slapen door rusteloze benen, je partner een slechte nachtrust bezorgen door roepen, wandelen en schoppen in je slaap, of te lange ademstops waardoor je opeens wakker wordt. "Maar liefst één op de vijf Nederlanders heeft slaapproblemen", weet neuroloog Lonneke de Lau van het Slaap-Waakcentrum in Zaandam.

Beeld Zaans Medisch Centrum

Overdag in slaap vallen

"Die slaapproblemen kunnen overigens nog ernstiger zijn. Zo vallen patiënten met narcolepsie zomaar midden op de dag in slaap, en kunnen mensen met een ontregelde biologische klok 's nachts niet slapen en overdag moeilijk wakker blijven. Hier, in het Slaap-Waakcentrum van het Zaans Medisch Centrum, behandelen we ze allemaal. Dat doen we met 24 medewerkers, waaronder 4 neurologen en 1 chronobioloog."

Niet slapen door piekeren

"Soms hebben slaapproblemen een lichamelijke oorzaak. Dan schakelen we bijvoorbeeld een longarts- of KNO-arts in. Maar vaak zorgt juist piekeren voor slaapproblemen", vertelt De Lau. "Schulden, werk, familieruzies en huisuitzettingen kunnen mensen uit de slaap houden. Dan roepen we de hulp van psychologen en psychiaters in."

Beeld Zaans Medisch Centrum

Eén adres voor alle slaapproblemen

Gelegen aan de snelweg en dicht bij een treinstation weten inmiddels weten veel Nederlanders het Slaap-Waakcentrum in Zaandam te vinden. "Als gespecialiseerd slaapcentrum behandelen wij álle slaapstoornissen. Daar hebben we ook de ruimte voor: zo hebben we zeven slaapkamers waar we vier nachten per week patiënten ontvangen."

Slapen onder de camera

"Patiënten slapen hier onder het toeziend oog van een camera die bewegingen en gedrag registreert. Ook hebben ze plakkers op het lichaam, waarmee we ademhaling, hersenactiviteit, hartritme en bloeddruk in de gaten houden." Volgens De Lau hoeft niet elke patiënt te blijven slapen. "Veel patiënten krijgen meetapparatuur mee, zodat ze in hun eigen omgeving kunnen slapen."

Beeld Zaans Medisch Centrum

Niet meer functioneren

Kan iedereen bij het Slaap-Waakcentrum terecht? De Lau: "We hebben allemaal wel eens een slechte nacht. Problematisch wordt het, wanneer je chronisch zo slecht slaapt dat je er overdag niet meer door functioneert of bijvoorbeeld je relatie eronder lijdt. Dan zijn we er voor de mensen. Ga voor een verwijzing wel eerst naar de huisarts."

Meer informatie op www.zaansmedischcentrum.nl/slaapcentrum.

De journalisten van Het Parool zijn niet betrokken bij en niet verantwoordelijk voor de inhoud van dit artikel.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden