'Een op drie kampt met ernstig menstruatieprobleem'

Vrouwen lopen vaak veel te lang door met hun gynaecologische klachten. Dat stelt professor Judith Huirne van het Vumc vrijdag in haar aanvaardingsrede van het hoogleraarschap.

'Vrouwen, vraag aandacht voor uw gynaecologische problemen.'Beeld anp

Uit haar onderzoek blijkt één op de drie vrouwen in Nederland met een ernstig menstruatieprobleem te kampen. En áls vrouwen medische hulp zoeken, wordt de onderliggende oorzaak vaak over het hoofd gezien, zegt Huirne vrijdag in haar oratie.

"Nog altijd is de behandeling van gynaecologische klachten te veel gericht op symptoombestrijding. Jarenlang beperkte de behandeling zich tot het voorschrijven van hormonen of het verwijderen van de baarmoeder," zegt Huirne.

Taboe
"Maar inmiddels zijn er voldoende nieuwe technieken beschikbaar waarbij de onderliggende oorzaak effectief en minder ingrijpend behandeld kan worden."

Volgens de gynaecoloog rust er een taboe op menstruatie in het algemeen en gynaecologische klachten in het bijzonder. Daarom wachten vrouwen vaak te lang met het aankaarten van problemen. Huirne: "Vrouwen, vraag aandacht voor uw gynaecologische problemen!"

Ze pleit voor speciale behandelcentra waar vrouwen met gynaecologische klachten terecht kunnen. "Hier kunnen vrouwen de juiste zorg krijgen."

Abnormaal bloedverlies
Volgens Huirne hebben vrouwen met klachten na een keizersnede een drie keer hogere kans op abnormaal bloedverlies tussen menstruaties door. Deze vrouwen zijn volgens Huirne vaak maar een dag of tien bloedingsvrij.

Ook kunnen die klachten vruchtbaarheidsproblemen geven. Als een behandeling bij de huisarts en in het ziekenhuis niet aanslaat, zijn er naar schatting van Huirne nu zo'n vijf specialistische centra in Nederland waar vrouwen terechtkunnen.

Judith Huirne spreekt vrijdag haar oratie uit.

Lees ook: Duurzaam menstrueren is in opkomst

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden