Eén op drie bij politie maakt wangedrag mee

AMSTERDAM - Eén op de drie medewerkers van de Amsterdamse politie zegt dat binnen het korps wel eens racistische grappen en opmerkingen worden gemaakt en dat soms wordt gepest. Twaalf procent zegt dat seksuele intimidatie voorkomt.Dat zijn de opmerkelijkste uitkomsten van een groot onderzoek dat de Vrije Universiteit deed naar de integriteit en het integriteitsbeleid binnen de Amsterdamse politie.

De korpsleiding 'betreurt' dat zulk wangedrag 'nogal eens voorkomt' en kondigt maatregelen aan om de omgangsvormen te verbeteren.

Volgens de onderzoekers besteedt het Amsterdamse korps al erg veel aandacht aan integriteitsbeleid en is het het eerste korps dat het effect daarvan uitvoerig onderzoekt.

Uit het onderzoek blijkt ook dat vrijwel het gehele korps dergelijk gedrag 'onaanvaardbaar' vindt.

Jonge agenten gaan vaker in de fout dan anderen, maar dat geldt ook voor politiemensen die al twintig of dertig dienstjaren hebben.

Degenen binnen die groep die in de fout gaan, zijn vaak gefrustreerd over het gebrek aan mogelijkheden om te promoveren, terwijl de criminelen op wie zij zich richten, wél doorgroeien en hen wel eens aanlokkelijke aanbiedingen doen.

Waar de onderlinge loyaliteit het in het verleden won van het gevoel dat misstanden moesten worden bestreden, zien de agenten het in toenemende mate als hun plicht het te melden als collega's in de fout gaan - of dat nu gaat om corruptie of om bijvoorbeeld seksistische of racistische opmerkingen. 85 Procent van de korpsleden vindt het zijn taak collega's aan te spreken op wangedrag en 86 procent is het ermee eens dat in het korps veel aandacht is voor de integriteit.

Uit het onderzoek blijkt dat de korpsleiding veel doet tegen de schendingen van de integriteit - zowel preventief als via ontslagen of berispingen. Tegen enkele tientallen agenten wordt jaarlijks een strafrechtelijk onderzoek ingesteld. Overigens worden meestal hoogstens een handvol veroordeeld.

In 2003 deed het Bureau Integriteit van de politie 135 onderzoeken, in 2007 waren dat er 178. Het lijkt er wel op dat sneller onderzoek wordt gedaan bij de wat minder ernstige zaken. Het aantal ontslagen na integriteitsschendingen daalt, terwijl het aantal berispingen stijgt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden